.
2018    05    24

„Tolstoyevsky“: eksperimentinio rašymo žurnalo „The Happy Hypocrite“ naujausio numerio pristatymas

artnews.lt

Gegužės 26 d. 18:30 memorialinių Antano Žmuidzinavičiaus namų sode (V. Putvinskio g. 64) vyks „Tolstoyevsky“: eksperimentinio rašymo žurnalo „The Happy Hypocrite“ naujausio numerio pristatymas.

Putvinskio gatvės diena 2018 proga, šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas Six chairs books ir kuratorė, „Tolstoyevsky“ sudarytoja Virginija Januskeviciute kviečia į eksperimentinio rašymo žurnalo (ir žurnalo apie eksperimentinį rašymą) „The Happy Hypocrite“ naujausio numerio pristatymą specialiai šiam renginiui atveriamame memorialinių Antano Žmuidzinavičiaus namų sode.

„Yra toks žaidimas, kai karts nuo karto bandai padaryti ar pasakyti kokią nors nesąmonę. Tai gali būti sunkiau nei atrodo, ypač jei bandysi tai daryti tarp linksmai nusiteikusių žmonių, kurie tik ir laukia užuominių, į kurią pusę gali pakrypti tema, ir viskas, ką bedarytum ar besakytum, tiesiog tampa pokalbio dalimi. Idealiu atveju šis žurnalas yra būtent toks gyvas puikiai nusiteikusių žmonių pokalbis.“

„Tolstojevskis nėra rusų rašytojas; tai savotiškas monstras, chimera, sudurta iš dviejų dalių – nei atskiros dalys, nei jų suma. Jis gali laidyti pokštus (ir grasinimus) tokiu greičiu, kad nebejuokinga. Jo vardu pavadintas žurnalo numeris skirtas idėjai, kad humoras dažnai nėra humoras, ir kad kartais jis neveikia, ir kad pusę mūsų gyvenimo sudaro dalykai, kurie neveikia. Nors tai turbūt reiškia, kad jie veikia, ar ne?” – iš žurnalą lydinčio Virginijos Januškevičiūtės teksto

Didžiąją žurnalo dalį sudaro tekstai, kurių autoriai atsiliepė į viešai išplatintą kvietimą rašyti į tarpą tarp dviejų istorijų – istorijos apie „Tolstojevskį“, nugirstos Vilniaus Halės turguje, ir Los Andželo menininkės Candice Lin esė apie apgamus, kurmius ir peles. („Skaičiau visus tuos jūsų tolstojevskius!“ – sušuko vienas vyras vienoje užsienio šalyje, paklaustas, ką skaitąs.)

Virginija Januskeviciute yra šiuolaikinio meno kuratorė ir rašytoja, dirbusi su daugybe solo ir grupinių parodų, leidinių ir renginių, prodiusavusi ne vieną meno kūrinį ir projektą. Ji dirba Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) Vilniuje ir yra viena iš platformos „The Baltic Notebooks of Anthony Blunt“ (www.blunt.cc) steigėjų. 2015 m. ji kuravo 12-ąją Baltijos trienalę.

Žurnale publikuojami David Bernstein, Monika Kalinauskaitė, Zoe Kinsgley, Michaelo Lawtono, Candicės Lin, Nicko Nortono, Kim Schoen, Isabelės Waidner ir Jonas Zakaitis tekstai (Kalinauskaitės ir Žakaičio tekstus į anglų kalbą vertė Erika Lastovskyte). Žurnalas iliustruotas ateate koliažais, Elenos Narbutaitės ir Gintauto Trimako fotografijomis ir Pierre’o Bonnard’o, Giovanni di Paolo, Félixo Vallottono ir Édouardo Vuillard’o tapybos darbais.

Pristatymo metu skaitysime menininkės Candice Lin tekstą „Moles & Mice“.

Viršelio vaizdas: ateate (www.ateate.com)

Knygynas veiks menininkų namų kieme (V.Putvinsko g. 56) visą dieną (12:00-20:00), renginio metu bus galima įsigyti „Tolstoyevsky“ (12 EUR). Savo kopijas iš anksto galite rezervuoti info@sixchairsbooks.lt arba www.sixchairsbooks.lt