.
2010    06    09

Tarptautinė tekstilės paroda „Pamėnkalnio“ galerijoje

artnews.lt

Martins-Matiukiene-2

Birželio 9 d., 18 val. „Pamėnkalnio“ galerijoje (Pamėnkalnio g. 1/13, Vilnius) atidaroma tekstilės menininkių – Luiz Martins (Brazilija) „WAY”  bei Karinos Matiukienės  (Lietuva) „TRANS-FORMA” – jungtinė paroda.

Lietuvos dailininkų sąjungos Pamėnkalnio galerijoje pristatoma dviejų skirtingų ir savaip susisiejančių menininkų kūrybos paroda. Abiems autoriams svarbi jausminė ir taktilinė sferos, o meno kūrinių kolekcijos įkvėptos buvimo kitoje šalyje. Menininkas iš San Paulo Luiz Martins, pristato Lietuvoje sukurtus objektus iš medžio, o Karina Matiukienė eksponuoja industrinio veltinio objektus, įkvėptus dykumos karščio Maroke.

Luiz Martins jau dvidešimt metų itin produktyviai kuria įvairiomis technikomis (tapyba, grafika, piešiniai, skulptūriniai objektai), jo darbai pasižymi itin jautria formų, linijų, faktūrų pajauta. Menininkui rūpi laike nekintančios, bendražmogiškos patirtys ir dalinimasis jomis, todėl jo kūryboje neretai dera primityviose kultūrose naudoti motyvai ir šiuolaikinio žmogaus raiškos ženklai. Luiz Martins kuriamus skulptūrinius objektus galime vadinti psichologinėmis formomis, kurios kalba apie būsenas erdvėje ar greta žmonių.

Karina Matiukienė  Lietuvoje gerai žinoma kaip nuosekliai kurianti tekstilės technikomis, bet nuolat kintanti šiuolaikinė menininkė. Jos kūrybą įsidėmėjome dar 1998 metais, kai ji didelio formato industrinio veltinio objektus instaliavo Vilniaus mieste ant restauruojamus pastatus apgaubusių tinklų. Menininkė daug keliauja, stažuojasi svečiose šalyse ir tai atsispindi jos kūryboje.

Šioje parodoje eksponuojami, nors ir vizualiai panašūs (spalvoti ir plastiški) objektai yra visai kitos prigimties. Jei Luizas keičia medžiagos savybes, tai Karina įsijaučia į jas, susitapatina ir leidžia skleistis pluošto, spalvų vibracijai. Menininkė transformuoja karštą orą, jo sukeliamus sūkurius, juntamas karščio bangas. Minkštas, supresuotas veltinio pluoštas, tarsi suspaustas laiko vakuume, prabyla sodria materija. Karina transformuoja išorines aplinkybes, jų atmosferą, o Luizas – vidines pasekmes.

Paroda veiks iki liepos 10 d.