.
2024    03    05

Tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’24“ skelbia datą ir dalyvių atranką 

artnews.lt
ArtVilnius’23. Fot. Mika Savčiūtė

Šiaurės Europa – tokią kryptį ateinantį rudenį meno kūrėjams ir gerbėjams nurodys tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“. Jubiliejinė, penkioliktoji meno mugė Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks spalio 4–6 dienomis. Nuo kovo 4 dienos meno galerijos kviečiamos teikti paraiškas. 

Jubiliejinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’24“ „Litexpo“ parodų ir kongresų centre pristatys aktualią ir progresyvią šiuolaikinio meno sceną, pakvies į susitikimus su įdomiausiomis Lietuvos ir užsienio galerijomis, menininkais, kuratoriais, meno institucijų atstovais. Kasmet mugėje dalyvauja apie 70 meno galerijų ir institucijų iš daugiau nei 20 pasaulio šalių. 

„ArtVilnius’24“ organizatoriai skelbia kvietimą Lietuvos ir užsienio, o ypač Šiaurės Europos šalių, meno galerijoms dalyvauti atrankoje. „Laukiame paraiškų ir iš neseniai įsikūrusių galerijų, kurioms mugė yra puiki proga pasirodyti tarptautiniame meno kontekste. Tokioms galerijoms siūlomos specialios sąlygos“, – sako „ArtVilnius“ vadovė ir Lietuvos meno galerininkų asociacijos prezidentė Diana Stomienė. 

ArtVilnius’23. Fot. Andrej Vasilenko

Jubiliejinės „ArtVilnius’24“ mugės akcentas – Šiaurės Europa, todėl organizatoriai šiemet tikisi sulaukti daugiau dalyvių iš Norvegijos, Suomijos, Danijos, Švedijos, Islandijos, Estijos ir Latvijos.

Plačią mugės „ArtVilnius’24“ programą papildys projektų zona, skulptūrų instaliacijų, performansų paroda „Takas“, diskusijos, paskaitos, ekskursijos, renginiai, leidžiantys labiau pažinti šiuolaikinį perspektyvaus ir įdomaus regiono meną. Šiais metais „Tako“ programą kuruos parodų kuratorė ir dramaturgė, Estijos šiuolaikinio meno centro vadovė ir 60-osios Venecijos meno bienalės Estijos paviljono komisarė Maria Arusoo.

Projektų zona mugėje pristatys kviestinius menininkus, galerijas ir šiuolaikinio meno institucijas iš Šiaurės Europos šalių. Tris dienas truksiančią Projektų zonos programą kuruoja menotyrininkas, poetas, eseistas, 60-osios Venecijos meno bienelės Lietuvos paviljono kuratorius Valentinas Klimašauskas.

„Pagal Jungtinių Tautų statistikos departamento geografines nuorodas Šiaurės Europai priklauso ir Baltijos šalys, tačiau teritorijos ir sienos šiandienos pasaulyje yra labiau korėtos, nevienalytės ir kintančios, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, – teigia Projektų zonos kuratorius V. Klimašauskas. – Tarkime, taikant skirtingus geografinius, politinius, istorinius ar kitokius skaičiavimus, Lietuva ir kitos Baltijos šalys lengvai gali būti priskiriamos Centrinei, Rytų ar Šiaurės Europai. Šis kvietimas dalyvauti meno mugėje gali tapti gera proga dar kartą pergalvoti estetikos, politikos, statistikos pozicionavimo klausimus, kuriuos kelia priklausomybė vienam ar kitam regionui.“ 

ArtVilnius’23. Fot. Mika Savčiūtė

12 tūkstančių kvadratinių metrų „Litexpo“ centro erdvės mugės architektams diktuoja įdomiausius planavimo sprendimus, mugėje dalyvaujančios galerijos kūrinius pristato erdviuose stenduose.

„Kiekvienos mugės idėją svarstyti pradedame nuo turinio, – sako šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ meno vadovė Sonata Baliuckaitė. – Lietuvos meno rinka sparčiai auga, jei norime, kad ji plėstųsi ir stiprėtų, turime plačiai atverti duris pasaulio menui, dairytis, kuo alsuoja ir gyvena kaimynai, turime žmones supažindinti, pakviesti ir parodyti, kad barjeras tarp žiūrovų ir šiuolaikinio meno kartais yra tik įsivaizduojamas.“ 

Paraiškas į spalio 4–6 dienomis vyksiančią meno mugę „ArtVilnius’24“ galerijos jau gali teikti nuo kovo 4 dienos. Tuo pačiu metu skelbiamas ir konkursas norintiems dalyvauti skulptūrų, instaliacijų, performansų parodoje „Takas“. Paraiškų priėmimo pabaiga – gegužės 30 diena. Daugiau informacijos – www.artvilnius.com/lt/paraiškos

Tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’24“ Vilniuje, parodų ir konferencijų centre „Litexpo“, – spalio 4–6 dienomis. Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, globoja Vilniaus miesto savivaldybė. Mecenatė – advokatų kontora „Cobalt“.