.
2011    02    25

Tarptautinė paroda „Identity“ „Skalvijos“ galerijoje

artnews.lt

Vasario 25 d. – kovo 31 d. „Skalvijos“ galerijoje (A. Goštauto 2/15) vyks tarptautinė jaunų menininkų grupės UKROP paroda „Identity“. Autoriai iš įvairių pasaulio šalių specialiai Vilniaus parodai sukūrė darbus, iki šiol neeksponuotus jokiame kitame mieste. Parodoje bus grafikos, tapybos, fotografijos ir videodarbų. Vasario 25 d. 19 val. „Skalvijoje“ įvyks parodos atidarymas, kuriame dalyvaus ir dauguma ekspozicijos autorių.

UKROP grupės pradžia – 2009 m. Kaliningrade, kur aštuonis mėnesius veikė meno platforma, pavadinta УКРОП (Ukrop). Platforma įtraukė skirtingų meno sričių autorius – vienoje erdvėje kūrė ir gyveno dailininkai, fotografai, skulptoriai, videomenininkai, muzikantai. Anot vienos iš platformos dalyvių Liubos Matiuninos: „Tai buvo puiki meno erdvė, kurioje jungėsi tapyba ir grafika, skulptūra ir performansas, derėjo rokas ir noizas, grojo didžėjai ir pankai.“

Projektui pasibaigus, platformos dalyviai – Liuba Matiunina ir Kostia Guz‘ išvyko studijuoti į Amsterdamo vaizduojamųjų menų akademiją „Gerrit Rietveld Academie“. Čia ir buvo nuspręsta tęsti Kaliningrado projektą, tik jau tarptautiniu mastu, todėl УКРОП tapo UKROP – pradedančių meninkų grupė, sutelkianti skirtingų šalių autorius ir rengianti tarptautines mobilias parodas skirtinguose miestuose, dažnai netradicinėse ekspozicijoms erdvėse. Pirmoji UKROP paroda įvyko Amsterdame, vieno iš grupės dalyvių bute.

UKROP nariai savo tinklapyje ir įvairiose kitose erdvėse paskelbia būsimos parodos temą, darbų formatą ir būsimos ekspozicijos vietą. Iki tam tikros dienos atsiųstus darbus UKROP‘ai surenka, atveža į numatytą vietą ir surengia parodą.

Antroji tarptautinė UKROP ekspozicija iš mobiliųjų parodų serijos rengiama Vilniuje, „Skalvijos“ galerijoje. Parodos tema „Identity“. Organizatoriai subūrė autorius iš Nyderlandų, Danijos, Belgijos, Šveicarijos, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos ir Ukrainos.

Parodos videodarbai bus rodomi kasdien nuo 18 val.