.
2015    06    10

Tapytojos Arūnės Tornau kūrybos paroda „Nykstantys vaizdiniai“ Dailininkų sajungos galerijoje

artnews.lt

Exif_JPEG_PICTURE

Birželio 11 d. (ketvirtadienį) 17 val. Vilniuje, Dailininkų sajungos galerijoje (Vokiečių g. 2), atidaroma tapytojos Arūnės Tornau kūrybos paroda „Nykstantys vaizdiniai“.

Parodoje autorė pristato sumanymus, idėjas ir kūrinius, susikaupusius per pastaruosius metus – šie fragmentiškai buvo pristatomi grupinėse parodose, kuriose nebuvo galimybės išskleisti vientiso pasakojimo. „Norėčiau išgryninti vieną iš nuolat darbuose pasikartojančių temų: didelio formato tapybos darbus ir jų ciklus, kurie per abstrahuotus įvairių gamtos reiškinių motyvus tyrinėja subjektyvias moters gyvenimo patirtis. Ši tema man atrodo aktuali ne tik savo egzistenciniu poetiniu pobūdžiu, bet ir kaip paralelė šiuolaikinės (eko)feministinės tradicijos kontekste, kuri randa savo išraiškas ir Lietuvos šiuolaikinio meno lauke. Todėl paroda skiriama plačiam meno žiūrovui, besidominčiam tiek vizualiais, tiek ir filosofiniais modernios ir šiuolaikinės kultūros kontekstais.

Parodos darbuose svarbus tuštumos kaip niekieno, „užribio“ žemės vaidmuo. Kūriniuose dominuotų efemeriški, nykstantys vaizdiniai – spalvų blukimo, daiktų dūlėjimo, pėdsakų nykimo, kaitos motyvai. Tokiame nykimo ir mirties estetikos kontekste daiktų ar objektų buvimas tik nujaučiamas arba jų išvis nėra“,  – teigia autorė.

Arūnė Tornau Lietuvos meno lauke žinoma kaip tapytoja, parodų kuratorė ir dailės pedagogė. Gimė 1956 m. Vilniuje. 1974 -1979 m.m. studijavo Vilniaus dailės institute. Nuo 1990 – Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) narė. Nuo 2009 m. – LDS tapybos sekcijos pirmininkė. Dalyvavo daugelyje tarptautinių ir respublikinių parodų, kuravo ir vykdė tapybos meno ir edukacinius projektus Lietuvoje ir užsienyje, kūrė scenografiją spektakliams. Kelių dailės vadovėlių, knygos „Latcho drom“, straipsnių, kelių videofilmų, TV ir radijo laidų apie meną ir meno pedagogiką autorė ir bendraautorė.

Paroda Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki liepos 2 d.

Iliustracijoje: Arūnė  Tornau, Be pavadinimo, 2006, 142 x 130 cm.