.
2012    03    26

Susitikimų ciklas „Modernieji paveldai“ Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

Kovo 29 d., ketvirtadienį, 20 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) prasideda  septintasis  susitikimų su įkvepiančiais pašnekovais ciklas, rengiamas „Architektūros [pokalbių] fondo“.  Šio ciklo tema – MODERNIEJI PAVELDAI – pakvies aptarti aktualius moderniosios architektūros paveldo klausimus.

Nors sąvokos „modernumas“ ir „paveldas“ turi kardinaliai priešingas reikšmes: pirmasis veržliai žvelgia pirmyn, o antrasis siekia sustabdyti praeities akimirkas, šiandieninėje visuomenėje jie paradoksaliai egzistuoja drauge, kadangi paveldas nuolat jaunėja, o jo samprata kasdien grėsmingai plečiasi. Mūsų dienomis tapo sunkiau pasakyti ne kas paveldas yra, bet kas jis nėra bei nuspręsti, kaip elgtis su moderniųjų laikų palikimu.

Septintojo paskaitų ciklo, kurio kuratoriai yra architektas Lukas Rekevičius bei architektūros istorikė Marija Drėmaitė, tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šiuolaikinio elgesio su paveldu problemas, gilintis į „vertybės“ formavimosi mechanizmą ir daikto tapimo paveldu procesą.

Pirmasis ciklo susitikimas – Hartmut Frank (Vokietija) paskaita „Saugant XX a. architektūrą Vokietijoje“.

Kaip elgtis su XX a. architektūros paveldu tokioje šalyje kaip Vokietija, kurioje būta tiek politinių lūžių, dariusių įtaką architektūrai? Diskutuojant apie elgesį su prieštaringai vertinamų istorinių laikotarpių paveldu Vokietijoje buvo pasiūlyta reikšmingų ir originalių idėjų, kurios gali tapti pavyzdžiu sprendžiant panašias problemas kitose šalyse.

Hartmut Frank  yra Hamburgo HafenCity universiteto architektūros profesorius vadovauja moderniosios architektūros istorijos tyrimams ir kuruoja parodas, kuriose akcentuoja architektūros, kultūros ir politikos ryšius. Vilniuje jis pristato parodą apie dviejų Vokietijų architektūrą, kuri verčia susimąstyti apie prieštaringų istorinių laikotarpių paveldo vertinimą ir likimą.

Paskaitos nemokamos.