.
2010    09    13

Susitikimas su „Lyties kontrolė. Moteriškumas ir vyriškumas Rytų Europos mene“ kuratore Bojana Pejič Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

bojana pejic

Rugsėjo 15 d., trečiadienį, 16.30 val. įvyks paskutinysis iki rugsėjo 19 d. veiksiančios parodos „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ auditorijos programos renginys. Jo viešnia – dailėtyrininkė, kuratorė, teoretikė Bojana Pejič, kuravusi vieną žymiausių lyties tematikai apmąstyti skirtų tarptautinių parodų „Lyties kontrolė. Moteriškumas ir vyriškumas Rytų Europos mene“ (angl. “Gender Check. Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe“). Svarbų vaidmenį šiomis temomis besidominčios kuratorės interesų lauke vaidina socializmo laikotarpis bei Rytų Europos specifika. Bojanos Pejič paskaita „Lyties kontrolė. Moters alegorija kaip maskaradas“ ne tik pristatys „Lyties kontrolės“ parodoje atspindėtą problematiką, tačiau ir tiesiogiai siesis su Nacionalinėje dailės galerijoje rodomos parodos „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ temomis bei kontekstu.

Po paskaitos vyks parodos „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ tematiką apibendrinanti diskusija, kurioje dalyvaus parodos kuratorės, dailėtyrininkės Laima Kreivytė ir Elona Lubytė bei filmų programos sudarytoja kino kritikė Živilė Pipinytė.

Šiame renginyje parodos „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ lankytojai turės puikią progą nuodugniau įsigilinti į joje atsiskleidusį idėjų tinklą, šįkart aptariamą ne tik lietuviškame, bet ir tarptautiniame kontekste.

Bojana Pejič baigė dailės istorijos studijas Belgrado universiteto Filosofijos fakultete, šiuo metu gyvena ir dirba Berlyne. 1977-1991 m., būdama Belgrado universiteto studentų kultūros centro kuratore rengė Jugoslavijos menininkų bei tarptautines parodas. 1984–1991 m. dirbo meno žurnalo „Moment“ redaktore. Svarbesnės Bojanos Pejič kuruotos parodos ir renginiai: tarptautinis simpoziumas „Kūnas komunizmo eroje“, Berlynas, 1995; tarptautinė paroda „Po sienos. Menas ir kultūra pokomunistinėje Europoje“, Stokholmo modernaus meno muziejus, 1999, Ludwigo muziejus Budapešte, 2000, ir Hamburger Bahnhof muziejus Berlyne, 2000-2001; „Aspektai/Pozicijos“, MUMOK (Vienos modernaus meno muziejus), 1999; tarptautinė paroda „Lyties kontrolė. Moteriškumas ir vyriškumas Rytų Europos mene”, MUMOK, 2009, „Zachęta“ Naciona linė dailės galerija, Varšuva, 2010.

Įėjimas į reginį nemokamas.