.
2011    11    02

Sugrįžta paskaitų ir seminarų ciklas „Three Uses of the Knife“

artnews.lt

Lapkričio 4 d., penktadienį, 17 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) jaunus meno profesionalus vėl pakvies kasmetinis paskaitų ir seminarų ciklas Three Uses of the Knife.

Šiemet Three Uses of the Knife renginiuose bus nagrinėjama kalbos ir sakytinės komunikacijos tema meno praktikoje. Ją įkvėpė pastaraisiais metais pasklidę diskursai, analizuojantys kalbos vaidmenį šiuolaikinio meno praktikoje, kurią meno kritikas ir kuratorius Dieteris Roelstraete apibrėžia naratyvinio posūkio terminu.

Pasirinktoji tema paskaitų cikle nagrinėjama plačiausia prasme: diskusija skleidžiasi nuo kalbos kaip medijos – pranešimo nešėjos, pasakojimo, specifinės vizualinės ir kalbinės raiškos, komunikacijos priemonių aparato, manipuliacijos –, tačiau tuo pat metu apima ir kalbos kaip arbitralių ženklų rinkinio ir prasmių bedugnės aspektus. Tuo pačiu siekiama apžvelgti, kaip menininkai ir kuratoriai lengvai prieinamą (beveik demokratišką) kalbos mediją pasitelkia institucinėms hierarchijoms griauti ar steigti.

Pastaruoju dešimtmečiu nusirito (ir vis dar ritasi) plati viešų diskusijų, paskaitų, pokalbių ir monologų, skaitymų, performansų, karaoke ir varieté pasirodymų, alternatyvių edukacinių projektų bei tiesiog balso pasitelkimo šiuolaikiniame mene banga. Three Uses of the Knife kviečia dar kartą pakalbėti apie šį kalbėjimą bei pasakojimą ir patyrinėti jų teikiamas galimybes.

Šį penktadienį, 17 val., Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiančio pirmojo susitikimo metu jauna Briuselio šiuolaikinio meno galerijos Jan Mot kuratorė Heidi Ballet pristatys 2008 – 2009 m. vykusį performansų ciklą Sakytinė kultūra (Oral culture), kuriame, be kitų, pristatyti Roberto Barry’io, Jonathano Monko ir Triso Vonna-Michello kūriniai. Oral Culture performansų įrašų fragmentai suteiks galimybę sugretinti sakytinę ir rašytinę kalbas, susidurti su išverčiamumo problemos niuansais ir pasigilinti į lingvistikos temas.

Heidi Ballet (BE) – jauna kuratorė, gyvenanti Briuselyje. Nuo 2008 m. ji dirba Jan Mot galerijoje bei jau nuo 2007 m. yra kuratorių kolektyvo Komplot narė. 2011 m. rugpjūtį ji kuravo parodą Susitikimas (The Encounter), grįstą glaudesniu ir atviresniu kuratoriaus, žiūrovo ir menininko santykiu. Parodoje pristatyti Nina Beier, Jiri Kovanda, Karin Schneider, Francisco Camacho, Tino Sehgal ir Yoko Ono kūriniai.

Lapkričio 11 d. Three Uses of the Knife pratęs rašytojo ir kuratoriaus Luca Cerizza’os paskaita bei menininko Alexo Cecchetti performansas, o lapkričio 18 d. ciklą užbaigs video konferencija su Liamu Gillicku bei menininko Olofo Olssono pasirodymas.

Išsamesnė informacija apie programą bei lektorius galima rasti Three Uses of the Knife puslapyje.

Paskaitų / seminarų ciklą organizuoja šiuolaikinio meno dienraštis internete Artnews.lt drauge su Nacionalinės dailės galerijos informacijos centru, Šiuolaikinio meno centru bei Monika Lipšic ir Gerda Paliušyte.

Visi renginiai vyks anglų kalba.

Projektą iš dalies finansuoja Kultūros rėmimo fondas, Belgijos ambasada Lenkijoje bei Baltijos šalyse, galerija Tulips & Roses.