.
2009    09    29

Startuoja septintoji Kauno tekstilės bienalė „TEXTILE ‘09

artnews.lt

Nuo Spalio 1 d., ketvirtadienio, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės ir Kauno paveikslų  galerijose vyksianti septintoji tarptautinė Kauno bienalė „TEXTILE ’09“ kviečia gyvai bendrauti su menininkais, prisijungti prie diskusijų, dalyvauti bendrame kūrybiniame procese.

„TEXTILE ’09“ pradedama menininkų rezidencijos programa „Gyvas požiūris“, kurioje visą spalį kurs apie 60 menininkų iš 20 pasaulio šalių. Projekte dalyvauja dar pusšimtis menininkų, pagrindinę bienalės programą papildysiančių satelitinėmis parodomis. Aštuonias savaites galėsime stebėti įvairius meno projektus galerijose ir miesto erdvėse, dalyvauti kultūriniuose, edukaciniuose renginiuose.

Kauno dailininkų  paramos fondo organizuojama bienalė „TEXTILE ’09“ –  tarptautinė šiuolaikinio tekstilės meno paroda, prasidėjusi 1997 metais Kaune trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – profesionalų pasirodymu, o iki šių metų tapusi bene reikšmingiausiu ir plačiai visame pasaulyje žinomu šios srities tęstiniu renginiu, kuriame jau yra dalyvavę per 1000 menininkų iš 40 pasaulio šalių.

Kitaip nei ligšiolinėse parodose, kuriose žiūrovui nuo pirmos renginio dienos buvo pristatomi iškiliausių menininkų kūriniai, „TEXTILE ’09“ atidarymo dieną (2009 spalio 1 d.) kūrybinis procesas tik prasidės. Mėnesį veiksiančiose atvirose kūrybinėse dirbtuvėse menininkai kartu su renginio lankytojais sukurs kūrybinės komunikacijos rezultatą. Visą mėnesį vyks ne tik gyvas kūrybos procesas, bet ir edukaciniai, kultūriniai renginiai, viešos veiksmo akcijos, skatinančios interaktyvų meno suvokimo ir vartojimo modelį. Tekstilė šiame tarpdisciplininiame vyksme išryškės kaip komunikacijos priemonė, nuoroda, žinia, koncepcija ir būdas pasiekti kuo platesnį visuomenės ratą. Konkursinei „Gyvo požiūrio“ parodai-procesui atrinkti 29 projektai, kuriuos įgyvendins per 60 menininkų. Jie atvyks spalio mėnesį ir viešai, kartu su publika, kurs muziejaus galerijos erdvėse, rengs edukacinius vakarus, kurs video filmus, atliks performansus mieste ir muziejuje. Lydinčiose parodose kūrinius eksponuos dar apie 50-70 menininkų iš įvairių pasaulio šalių.

2009 metų Kauno bienalę „TEXTILE ‘09“ sudaro: 1) rezidencijų programa „Gyvas požiūris“ (29 projektai įgyvendinami Kaune spalio mėnesį), 2) 9-ios satelitinės (lydinčios) parodos, 3) edukacijos programa „Traukinys B“ (edukacinės programėlės vaikams ir suaugusiems, kūrybinės dirbtuvės, debatai ir paskaitos).

Sėkmingą bienalės įgyvendinimą jau ne vienerius metus lėmė tarpdisciplininis renginio modelis, interaktyvus menininko ir žiūrovo kontaktas. Kviečiame dalyvauti kūrybinės komunikacijos procese – pajusti įvairiapusę meno reikšmę, išreikšti požiūrį, pasisemti vertingų patirčių.

Projektas vyks iki lapkričio 30 d.

Išsamesnė informacija ir renginių tvarkaraštis  www.bienale.lt.