.
2008    12    09

ŠMC pokalbiai kavinėje: 20 prancūziškos situacijos metų: Bernard Blistene "Prancūzija modernizmo pabaigos amžiuje"

artnews.lt

Šiuolaikinio meno centras pristato paskutinį šiais metais susitikimą iš ciklo ŠMC/Pokalbiai kavinėje, susijusį su paroda Fojė: kalba ir erdvė pasienyje.

20-o amžiaus pabaiga radikaliai atmetė modernistinę paradigmą, kurios pagrindu formavosi Prancūzijos kultūra. Ar ši šalis pajėgi iš naujo įsitvirtinti pasikeitusiame kontekste? Ar globalizacijos amžiuje Prancūzija gali sukurti prielaidas kultūros, visuomenės ir šiuolaikinio meno atsinaujinimui?

Bernard Blistene šiuo metu yra Prancūzijos kultūros ministerijos Skulptūros departamento direktorius, o 2009 m. sausį taps Paryžiaus Pompidou centro Kultūros plėtros departamento direktoriumi. Anskčiau jis yra dirbęs kuratoriumi ir vyr. kuratoriumi Pompidou centre (1984-1990) bei Marselio muziejų direktoriumi (1990-1996). Blistene dėsto šiuolaikinį meną Ecole du Louvre aukštojoje mokykloje ir Paris-Pantheon-Sorbonne universitete. Jis kuravo daugybę parodų tokių kaip Kultūros spektaklis (su Philippe Vergne), Centre Pompidou, 2000; Daniel Buren, muzika iš neegzistuojančio pasaulio, Centre Pompidou, 2002; Teatras be teatro (Šiuolaikinio meno muziejus, Barselona; Museo Berardo, Lisabona; Walker meno centras, Mineapolis), 2007-2008; Ar menas gali daugiau? (su Amy Barak), ArtFocus bienalė, Jeruzalė, 2008. Šiuo metu jis organizuoja naują Šiuolaikinių menų festivalį, kuris vyks Pompidou centre 2009 m. spalio mėn.  Jis yra parašęs knygų apie šiuolaikinį Prancūzijos ir tarptautinį meną, netrukus bus išleista jo parengta Black Mountain koledžo istorija.

Bernardo Blistene‘o vizitą remia Prancūzų kultūros centras