.
2022    10    12

Skulptūros ir vitražo centre prasidėjo kūrybinės-edukacinės dirbtuvės

artnews.lt

2022 m. spalio 3-21 d. Skulptūros ir vitražo centre vyksta kūrybinės-edukacinės dirbtuvės „Tvari kūryba“. Tai kūrybinių dirbtuvių ciklas, skirtas Naujininkų, Kirtimų, Salininkų bei kitų periferinių Vilniaus miesto rajonų gyventojams. Jis yra orientuotas į 18—25-erių metų jaunimą, šio amžiaus atstovų kultūros ir šiuolaikinio meno pažinimą bei siekį atskleisti socialinę ir kultūrinę atskirtį patiriančių asmenų kūrybinį potencialą praktinių užsiėmimų metu.

Dirbtuvių „Tvari kūryba“ veiklos apima tvarių ir ilgalaikių medžiagų panaudojimą kūryboje – naudojamos antrinės ir gamtinės žaliavos, o veiklos apima skirtingas technologijas, taip leidžiant prisiliesti prie įvairių meno rūšių, lavinti kūrybiškumą bei galbūt net atrasti naują dominančią profesinę sritį. Projektas leidžia dalyviams tiesiogiai prisiliesti prie šiuolaikinio meno kūrimo pagrindinių principų, kuriuos jiems perteikia žinomi Lietuvos menininkai-lektoriai.

Skulptorius Liutauras Griežė kūrybinių dirbtuvių dalyviams veda molio lipdymo dirbtuves. Dalyviai rengia individualius eskizus, kuriais naudojantis lipdo molinius reljefus, nuo kurių galiausiai nuimamos gipso formos. Tokiu būdu išgaunami tūriniai, skulptūriniai gipso reljefai. Dailininkė ir vitražistė Edita Utarienė Vilniečius moko stiklo objektų kūrimo. Dirbtuvių metu menininkė dalyviams pristato vitražo meno istoriją, jo technikas, o praktinėje dalyje sukepimo (fjuzingo) technika kuriami vitražai.

Menininkė-lektorė Aušra Jasiukevičiūtė veda dirbtuves „3D kaukė“. Užsiėmimo metu, pjaustydami elementus iš įvairios tekstūros kartono lakštų ir juos klijuodami, dalyviai kuria įvairiausius fantastinius personažus. Taip susipažįstama su erdvinės formos pradmenimis, įvairaus aukščio reljefais ir patiriamas erdvinio objekto persikūnijimas į personažą. Skulptorius ir instaliacijų kūrėjas Tauras Kensminas veda mažosios plastikos skulptūrinių objektų kūrimo dirbtuves. Naudodami gipsą ir vielą, dalyviai konstruoja erdvinius kūnus, kuria gipsinės mažosios plastikos skulptūras bei susipažįsta su abstrakčiojo meno kūrimo principais.

Tęstines trijų dienų trukmės aliuminio skulptūrų kūrimo dirbtuves veda skulptorius Daumantas Kučas. Kiekvienas dalyvis per tris savaites turi galimybę sukurti savo aliuminio skulptūrą – nuo formos drožimo, iki metalo liejimo. Taip mokomasi skulptūros kūrimo procesų nuo modelio iki galutinio rezultato ir susipažįstama su metalo liejimo pagrindais.

​Projektą organizuojantis Skulptūros ir vitražo centras yra beveik pusšimtį metų veikiantis pastatų kompleksas, kuriame Lietuvos menininkai kuria istorinės atminties monumentus, skulptūras bei kūrinius viešosioms erdvėms. Tai vieta, siekianti ne tik skatinti kūrinių atsiradimą Lietuvos ir užsienio urbanistinėse erdvėse, išsaugoti skulptūros bei vitražo meno kūrimo tradicijas, bet ir atgaivinti kultūrinę veiklą Vilniaus miesto periferinėse erdvėse. Šiuo metu centre reziduoja per 30 menininkų – skulptorių ir tarpdisciplininio meno kūrėjų, užsiimančių autorinių meno darbų kūryba, gaminančių bei restauruojančių skulptūras, paminklus, vitražus ar monumentaliosios dailės kūrinius. Be kūrybinės ir užsakomosios veiklos, Skulptūros ir vitražo centras didelį dėmesį skiria ir edukacinėms veikloms.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Dirbtuvių programa ir registracija: www.sivc.lt/spalio-mėn-kūrybinės-dirbtuvės