.
2011    07    25

Škotų fotomenininko Colin Gray paroda „Ligoje ir sveikatoje“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

Liepos 28 d., 17 val. Kauno fotografijos galerijoje atidaroma škotų fotomenininko Colin Gray fotografijų paroda „Ligoje ir sveikatoje“ ( angl. In Sickness and in Health), iš serijos „Tėvai“ (angl. Parents). Atidaryme dalyvaus ir parodos autorius.

Savo tėvus C. Gray pradėjo fotografuoti nuo 1960 metų, kuomet jam buvo vos penkeri, šeimos švenčių, atostogų ir kitų artimųjų ratui svarbių progų metu. Tuo tarpu serija “„Tėvai“ užsimezgė 1980 metais. Šį projektą autorių vykdyti įkvėpė konsruktyvios Arthur Tress raiškos priemonės ir provincialistiškos Bill Owen temos. Siekiant užpildyti modernistų retoriką  8 deš. pastatyminė fotografija, dveklė alegorinių pasakojimų motyvais, tapybiškumu ir net iliuziškumu. Menas tuo metu iš principo atliko savirefleksinę misiją, konstruodamas idėjos reikšmę vystė dialogą tarp menininko ir stebėtojo ir su sava vizualine kritika „nėrė“ kur kas giliau, nei 7 deš. tai darę menininkai (Victor Burgin, John Baldessari, Richard Prince).

Ankstyvosios nespalvotosios C. Gray dokumentinės fotografijos, iš kurių ir išsivystė šis projektas, paties autoriaus vadinamos „gatvės fotografija atlikta viduje“, pasakoja tikras, nesumeluotas istorijas. Dokumentinės fotografijos logiškumas akumuliavo tikrų faktų išryškinimą tuomet, kai tose istorijose iš tiesų slypėdavo tiesa, esanti namuose, o neretai ir saldus melas. Natūralus elgesys – povyza pasitarnauja maskuotei, kuomet stilius pats sau tampa objektyvus, tikras, apnuogintas vizualumas.

Paskutiniojoje serijos „Tėvai“ dalyje „Ligoje ir sveikatoje“ (2000 m.) C. Gray pasakoja apie savo tėvų santykius su juo ir tarp jų, estetinės tikrovės priemonėmis dokumentuoja jų gyvenimo istorijos kuliminaciją, kuomet apsilankymai bažnyčioje ir ligoninėje tampa vis dažnesni, gausėja vaistų dozės, o negalvimai su kasdiena kausto vis skausmingiau.

Beveik prieš du dešimtmečius pradėtas projektas, fotografijų autorių privertė pažvelgti giliau į save. Šis kūrybinis procesas tapo tarytum veidrodžiu, kurio atspindžio analizė C. Gray padėjo suvokti gyvenimo dėsningumą, (žmogaus) asmeninės istorijos cikliškumą. Bauginanti patirtis, kuria menininkas dalinasi su aplinkiniais ir tuo pačiu, kurios giliai norėtų išsižadėti, padėjo jam išsivaduoti iš kamuojamos depresijos, o vidinis skausmas virto kūrybiniu katarsiu, įgalinusiu suvokti praradimą ir susitaikyti su gamtos diktuojamomis taisyklėmis.

Colin Gray (g.1956), baigė Karališkąjį Menų koledžą Londone, gyvena ir dirba Glazge (Škotija). Parodos: Kunsthal, Roterdamas; Encontros da Imagem, Braga, Portugalija; House of Photography, Praha; Australijos Fotografijos centre, Sidnėjus; and Musee de la Photographie, Šarlerua. Publikacijos apie autorių daugelyje spaudos leidinių (The Photograph as Contemporary Art; S. Steward parodos Street Level esė ir kt.).

Paroda galerijoje veiks iki rugpjūčio mėn. vidurio.