.
2009    02    18

Šiuolaikinio meno centre Romeo Castellucci instaliacija „Rojus“

artnews.lt

Vasario 18–21 d.

Šiuolaikinio meno centre pristatoma garsiojo italų režisieriaus ir scenografo Romeo Castellucci trilogijos Pragaras. Skaistykla. Rojus dalis – instaliacija Rojus. Trilogija sukurta laisvai interpretuojant Dantės Aligjerio (1265-1321) Dieviškąją komediją – vieną svarbiausių Vakarų civilizacijos ir europietiškojo identiteto  tekstų.

Romeo Castellucci ir teatro trupė Socìetas Raffaello Sanzio Vilniuje viešėjo 2007 m.: tarptautinis teatro festivalis Sirenos buvo atvežęs dešimties dalių ciklo Tragedia Endogonidia ketvirtąjį epizodą Briuselis. Šį kartą italų gastroles pristato Sirenos 2009 ir nacionalinė programa Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009.

1981 m. Čezenoje (Italija) įkurta trupė Socìetas Raffaello Sanzio per beveik tris veiklos dešimtmečius sukūrė darbų, kurie laikomi vienais radikaliausių ir labiausiai kontroversiškų kūrinių amžių sandūroje. Trupės kūryboje apjungiamos skirtingos meno rūšys, apeliuojama į visus pojūčius, naudojant specifinę ikonografiją ir paradoksalią logiką kreipiamasi į įvairius sąmonės/pasąmonės lygmenis. Nuo pat įsikūrimo trupė gilinasi į vaizdo ir garso suvokimą, studijuoja naujų technikos instrumentų poveikį juslėms, kuria savus instrumentus ir taip atsisako literatūros dominavimo teatre. Neapsiribodamas teatru, Romeo Castellucci rengia savo vizualinės kūrybos parodas, o trupė Socìetas Raffaello Sanzio yra išleidusi nemažai teatro teorijos knygų. Romeo Castellucci yra Prancūzijos Menų ir literatūros ordino kavalierius (2002), Europos Naujosios teatro realybės prizo laureatas (2000) ir Venecijos bienalės teatro sekcijos  vadovas (2005).

Romeo Castellucci ir Socìetas Raffaello Sanzio trilogijos Pragaras. Skaistykla. Rojus pagal Dantės Aligjerio Dieviškąją komediją pristatymo Vilniuje tvarkaraštis:

I dalis, Pragaras
Vasario 20-21 d., 19 val. Nacionalinio dramos teatro Didžiojoje scenoje.
Romeo Castellucci’o susitikimas su žiūrovais – po spektaklio 20 d., NDT. (bilietus platina Tiketa).

II dalis, Skaistykla
Vasario 21 d., 14 val. Meno forte (Bernardinų 8/8), videoįrašą pristatys Romeo Castellucci (įėjimas nemokamas)

III dalis, Rojus
Vasario 18-21 d., 12.00 – 19.30, instaliacija Šiuolaikinio meno centro I-o aukšto salėje  (su ŠMC bilietais).

Parengta pagal Vilniaus tarptautinio teatro festivalio Sirenos 2009 informaciją