.
2015    01    13

Simono Kuliešio paroda „1/4“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

Simonas Kuliešis 1-4

Tapytojas Simonas Kuliešis Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44/2, Vilnius) sausio 13 d. pristatys parodą „1/4“. Tai – pirmoji paroda iš keturių būsimų renginių ciklo.

„1/4“ galerijoje „Akademija“ veiks iki sausio 24 d. Parodos atidarymas – sausio 13 d., 17 val.

Anot S. Kuliešio, parodoje lankytojai išvys tiek tapybos, tiek tapybos kaip objekto kūrinius. Tapytojas teigia, kad pagrindinė parodos idėja – žiūrovo ir objekto santykis: „Šia paroda siekiu atskleisti kūrinių gylį: noriu, kad lankytojas į kūrinius žiūrėtų be išankstinio nusiteikimo ir interpretacijos jo galvoje kiltų čia ir dabar, akis į akį susidūrus su ekspozicija.“

S. Kuliešis kritikų apibūdinamas kaip abstrakcionistas, šia forma galintis geriausiai perteikti savo potyrius, tuo pačiu sukurti daugiasluoksnę interpretavimo erdvę žiūrovui. Pastebimai svarbus inspiracijų šaltinis – gamta ir miestas, tačiau ne pačiu jų fiksavimu, o asociatyvių, filosofinių prasmių perteikimu. Paveiksluose aptinkami konkrečių vietovių, upių, gyvūnų pavadinimai, tačiau menininkas juos abstrahuoja palikdamas tik pirminį išgrynintą motyvą, todėl abstrakcija subtiliai derinasi su sąlyginai realistinėmis figūromis. Šio jauno menininko kūryba – vienalytė: temos sugrįžtančios, gimdančios ir tuo pat metu pildančios viena kitą, priklausomai nuo jų aktualumo pačiam kūrėjui. Tad nesunkiai identifikuojamos sąsajos tarp klasikinės abstrakčios bei šiuolaikinės tapybos, abstrahuotų gamtos peizažų ir daugiasluoksnių tapybos, žemėlapių, miestų vaizdų, matomų S. Kuliešio paveiksluose, gali nurodyti į visiškai skirtingas laikines, aprėpčių ir sistemų patirtis.