.
2016    05    19

Salvadoro Dali darbų paroda „Dieviškoji komedija“ KKKC Parodų rūmuose

artnews.lt

KKKC_Salvador_DALI_1

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) nuo gegužės 19 dienos lankytojams duris atvers siurrealizmo genijaus Salvadoro Dali (1904 – 1989) darbų paroda „Dieviškoji komedija“ iš privačios kolekcijos fondų.

Vieno garsiausių XX a. menininkų kūrinius klaipėdiečiai jau turėjo galimybę pamatyti prieš dvejus metus KKKC Parodų rūmuose veikusioje S. Dali darbų parodoje „Materialusis siurrealizmas“. Tuomet kilnojamąją ekspoziciją sudarė įvairaus žanro kūriniai iš privačių kolekcijų – litografijos, keramikos, skulptūros darbai, medaliai. Šįkart parodos kuratorių Vassili ir Aleksandre Kesauri parengtoje parodoje bus eksponuojamas visas Dantės Aligjerio poemos „Dieviškoji komedija“ iliustracijų ciklas, tapiserijos ir šilkografijos darbai iš privačios kolekcijos.

Ksilografijų ciklas „Dieviškoji komedija“

1950 metais Italijos vyriausybė, ruošdamasi 700-osioms Dantės Aligjerio gimimo metinėms, pasiūlė Salvadorui Dali nupiešti 100 akvarelių, iliustruojančių 100 Dantės „Dieviškosios komedijos“ giesmių. Garsusis ispanų kilmės dailininkas siurrealistas ėmėsi darbo ir 1951 metais kelios akvarelės buvo eksponuotos Romoje. Tačiau galiausiai Italijos vyriausybė nusprendė, kad Dantės kūrinį turi iliustruoti italų menininkas. Sutartis su Salvadoru Dali buvo nutraukta ir tapytojas atgavo visas darbų autorines teises. Vis dėlto jis savo iniciatyva nutarė užbaigti ciklą. „Dieviškąją komediją“ menininkas kūrė nuo 1950-ųjų iki 1959-ųjų.

1959-ųjų liepą Prancūzijos leidykla „Les Heures Claires“ įsigijo visas leidybos teises ir ciklas buvo kruopščiai išgraviruotas bei išspausdintas. Šis darbas vertinamas kaip vienas reikšmingiausių XX a. tokio pobūdžio darbų. Spalvų parinkimas, 3500 medinių klišių išraižymas užtruko ketverius metus. Profesionalų komanda, sudaryta iš geriausių to meto specialistų, dirbo net 55 mėnesius, kol sukūrė 100 ksilografijų. Darbo kokybę nuolat vertindavo ir pats Salvadoras Dali.

Intelektualusis menininkas Salvadoras Dali kūriniuose pirmiausiai iliustruoja ir atspindi savo paties teorijas ir idėjas. Jam buvo svarbiau pavaizduoti ne tai, ką matome, o tai, ką jaučiame arba kaip mąstome, ko gero, patys to nesuvokdami.

KKKC Parodų rūmuose eksponuojamas S. Dali 100 originalių ksilografijos kūrinių ciklas „Dieviškoji komedija“ įsigytas 2015 m. lapkričio 25 d. aukcione Paryžiaus aukcionų rūmuose „Hotel Drouot“, iki tol šie darbai buvo aktorės Marinos Vladi nuosavybė.

Tapiserijos ir šilkografija

Vienas ryškiausių XX a. siurrealizmo kūrėjų visuomenei daugiausiai žinomas tapybos darbais. Ko gero, labiausiai atpažįstamas Salvadoro Dali darbas yra 1931-aisiais sukurtas paveikslas „Atminties atkaklumas“. S. Dali sakė, kad nutapyti tirpstančius laikrodžius jį įkvėpė ne reliatyvumo teorija, o siurrealistinis suvokimas pamačius saulėje tirpstantį kamambero sūrį. Pagal šį tapybos darbą apie 1975-uosius metus buvo pagaminta tapiserija (rankų darbo kūrinys, išaustas naudojant siūlų metmenis ir ataudus, kitaip – gobelenas). Antroje jos pusėje esančioje lininėje etiketėje užrašyta: „Aš, Salvadoras Dali, patvirtinu, jog šią tapiseriją nuausti daugybę kartų įkvėpė mano paveikslas „Atminties atkaklumas“, <…> gobeleną pagamino Suzy Langlois Prancūzijoje“. Dali mėgo šį darbą – būtent gobeleno pavidalu paveikslas kabėjo jo namuose Port Ligate.

Tapiserija „Didysis masturbatorius” išausta pagal 1929 metais nutapytą Salvadoro Dali paveikslą, kurį menininkas saugojo savo asmeninėje kolekcijoje. Paveikslo centre iškraipytas žmogaus profilis, žiūrintis į apačią, nupieštas pagal gamtinės uolos Kreuse, Katalonijos pajūryje, formą. Panašų profilį galima pamatyti ir Dali paveiksle „Atminties atkaklumas“.

Parodoje Klaipėdoje eksponuojamos ne tik šios, bet ir keletas kitų tapiserijų, sukurtų pagal garsiuosius S. Dali paveikslus „Mūšis aplink pienę“, „Linkolnas Dali vizijoje“, „Ašeris“ ir kt. Kadangi tapiserijų pagal genialiojo kūrėjo paveikslus buvo pagaminta nedaug, jos sudaro unikalią ir vertingą meno kolekciją. Ekspoziciją papildo ant šilko atspausti Salvadoro Dali šilkografijos kūriniai iš ciklų „Dali žirgai“, „Filosofų alchemija“, „Salvadoro Dali taro kortos“ ir „Don Kichotas“.

Paroda veiks nuo 2016 m. gegužės 19 d. iki liepos 3 d.