.
2023    10    16

Ryšiai tarp menininkų, bendruomenių ir specialistų - psichikos sveikatai pažinti ir mažinti susijusią stigmą

artnews.lt

Beveik mėnesį Kaune ir Vilniuje vykęs Psichikos sveikatos menų festivalis Ryšiai tapo susitikimo vieta tarp tyrėjų, menininkų, bendruomenių, žmonių turinčių psichikos sveikatos sunkumų ir psichikos sveikatos specialistų. 

Nors ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis su psichikos sveikatos sunkumais susiduria vienas iš keturių asmenų, psichikos sveikatos stigma vis dar gaji. Remiantis visuomenės psichikos sveikatos stigminių nuostatų tyrimu (2022), ketvirtadalis Lietuvos gyventojų nenorėtų gyventi kaimynystėje su psichikos sveikatos sutrikimų turinčiu žmogumi, o kas penktas pritaria nuostatai, kad psichikos sveikatos sunkumų patiriantys vaikai neturėtų mokytis bendrojo ugdymo įstaigoje. Psichikos sveikatos menų festivalio Ryšiai organizatoriai siekia keisti požiūrį į psichikos sveikatos sunkumus patiriančius asmenis, sukurdami platformą dalytis asmeninėmis patirtimis per meną.

„Susitikimuose, refleksijose prie psichikos sveikatos specialisto visada girdėjome ir asmeninę psichikos sveikatos sunkumų patirtį. Tikime, kad taip galime geriausiai pažinti psichikos sveikatos patirtis ir būkles, o pažinus – mažinti stigmą ir turėti geresnę prieigą kreiptis pagalbos”, asmeninės patirties rolę programoje pabrėžia organizatorė Karolina Zakarauskaitė. 

Festivalis siekia keisti vyraujančius stereotipus apie psichikos sveikatą ne tik renginiais, bet ir per naudojamą kalbą ir vizualinį identitetą. „Įprastai psichikos sveikatos sunkumų patirtys vizualiai siejamos su šešėliais, labirintais, atskirtu žmogumi. Su kūrybine komanda norėjome sukurti vizualinį identitetą, kuris skleistų žinutę, kad tarpusavio ryšys ir bendravimas yra itin svarbus kiekvienam iš mūsų ir tai gali vykti tarp skirtingas smegenis, būkles turinčių asmenų“, – dalijasi festivalio vadovė K. Zakarauskaitė. 

Antrasis festivalis nagrinėjo psichikos sveikatos ir kūno ryšį

Virš trisdešimt renginių Vilniuje ir Kaune subūrė kultūros ir psichikos sveikatos priežiūros lauko organizacijas, kūrėjus, aktyvistus, bendruomenes. Festivalio „Ryšiai” programa kvietė dalyvius tirti temą protais ir kūnais, fiziškai pajausti savo emocines ir psichologines ribas. Kaip pastebi Vilniaus universiteto mokslininkė, psichologė Inga Truskauskaitė, – „kūno pojūčiai yra labai svarbus informacijos šaltinis, siekiant suprasti savo savijautą. Visos žmonių emocijos atsispindi kūne.”

Parodoje „out of touch“ trylika Lietuvos ir užsienio autorių apmąstė psichikos sveikatos ir santykio su kūnu temas, pristatyti nauji choreografės Grėtės Šmitaitės, meninko Dovydo Laurinaičio kūriniai. Kino programa nagrinėjo neuroįvairovės, perėjimo iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą, negalią turinčių jaunuolių tėvų ir globėjų psichikos sveikatos, lytiškumo ir psichikos sveikatos temas. Renginių programa kvietė įsitraukti į bendrą kūrybos procesą. Diskusijos kvietė kalbėtis apie rūpestį savimi ir kolektyvinį rūpestį, ekologinį nerimą ir aktyvizmą, pasitikėjimą ir rūpesčio darbą, žaidimą kaip būtiną sąlygą išvengti perdegimo, saugios erdvės kūrimą, tarpgeneracines traumas. Įvykius lydėjo susitikimai su psichikos sveikatos specialistais, bendruomenėmis, menininkais ir aktyvistais(-ėmis). 

„Suprantame, kad ne visos patirtys telpa į žodžius, dėl to kalbamės filmais, performansais, judesiu ir kitais metodais – tai atveria galimybes kalbėtis, praplečiant kontekstą, per patyrimą. Pasibaigus antrajam festivaliui, galime pasidžiaugti, kad tokia prieiga, apjungianti menus ir psichikos sveikatos temas, pritraukia žmones kalbėtis apie ir pažinti psichikos sveikatos sunkumus”,- prideda festivalio vadovė K. Zakarauskaitė. 

Festivalis finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija.