.
2011    04    05

Roman Drits paroda „Preliudija“ Vilniaus fotografijos galerijoje

artnews.lt

 

 

Balandžio 8 d., penktadienį, 17 val.  Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius) atidarma latvių fotomenininko Roman Drits paroda „Preliudija“. Atidaryme dalyvaus darbų autorius.

Kaip teigia pats parodos autorius, „Preliudija“ – tai dirigento mostas aukštyn, gestas, atsirandantis tuo momentu, kai muzika dar nepradėjusi skambėti. Tai tyloje atliktas judesys, kuris talpina savyje visą informaciją apie pasirodymo laiką, tempą ir semantinį muzikos pilnumą, jos taktą ir garso pobūdį.

Preliudija yra akimirksniu išnykstantis laiko, kuris visada tirpsta savo paties akivaizdžiame efemeriškume, fragmentas. Momentas, kuris nematomai egzistuoja mūsų gyvenime ir vienu metu talpina savyje priešiškus paradoksalius jausmus. Tyla ir ramybė, kurią galima justi sekundę prieš audrai išliejant savo didįjį nerimą. Prieš „lemiamą momentą” eina „neapibrėžtas” momentas, ir šis momentas supina šalčio ir šilumos, malonumų ir melancholijos, žmogiškosios laimės ir vienatvės nuojautos pojūčius. Šie pojūčiai atrandami visame kame, kas gali būti išplėšiama iš šio pasaulio ir perkeliama į kitą – mistinį pasaulį, kurio realybė, nepaisant visko, yra nepastebimai sujungta su esatimi.

Laiko ir vietos kontekstas šiose fotografijose yra svarbus, bet nėra pirmoje vietoje – tai nėra vien vizijų rinkinys, bet jų iracionali ekspresija pripildo kiekvieną fotografiją tam tikros atmosferos.

Tai vizuali kasdienybės gyvenimo meditacija, užfiksuota 2005 – 2010 metais naudojant analoginę 35 mm ir 120 mm techniką ir mobilaus telefono kamerą.“

Roman Drits (g. 1986) – Latvijos jaunosios kartos fotografas. Gimė ir augo Rygoje, šiuo metu gyvena Hamburge (Vokietija). Autoriaus darbai jau rodyti Austrijos, Latvijos, Rusijos, Azerbaidžano galerijose, „Kaunas Photo 2010“ festivalyje fotografas apdovanotas specialiuoju prizu.

Paroda veiks iki balandžio 23 d