.
2012    03    22

Roko Dovydėno keramikos paroda „Plėviakojis vs Louhan“ galerijoje „Aukso pjūvis“ Kaune

artnews.lt

Kovo 30 d., penktadienį, 17 val. galerijoje „Aukso pjūvis” (adresas: Verslo lyderių centras (BLC), K. Donelaičio g. 62/ V. Putvinskio g. 53, Kaunas) atidaroma  Roko Dovydėno keramikos darbų paroda „Plėviakojis vs Louhan“.

Parodoje eksponuojamos keraminės vazos, pasakojančios fantastinę dviejų personažų Plėviakojo ir Louhan istoriją. Pasak R. Dovydėno, Plėviakojis – jo paties sukurtas fantastinis sutvėrimas, iš kurkulo išsiritęs peraugęs buožgalvis, kuris beaugdamas virsta į varliakojį. Savo prigimtimi Plėviakojis primena graikiškus faunus – mėgsta būti vienas, kopuliuojasi su ožkomis, moterimis ir vyrais. Antrasis personažas Louhan yra istorinis veikėjas, budistų nušvitėlis, kovotojas, todėl dažnai sutinkamas Tolimujų Rytų mene. Jo plieninis kardas visad pasruvęs netikšų ar šiaip prašalaičių krauju. Louhan – didysis Plėviakojo priešas, todėl jiedu gainiojasi vienas kitą po visą galaktiką,  ieškodami ir nerasdami.

Kaip parodos idėja, taip ir darbų atlikimo technika yra keliasluoksnė. Tai kiniško porceliano imitavimo technologija pritaikyta lietuviškam moliui. Šią technologiją  plačiai naudojo XVII a. Europos keramikai.

„Savo kūriniu „Plėviakojis prieš Louhan“ nebandau sukurti ar imituoti istorinės keramikos egzotikos, aš mintimis grįžtu į laiką, kai porcelianas buvo didelė vertybė, jis nebuvo gaminamas Europoje, nes dar nebuvo LDK kunigaikščio Augusto Stipriojo įkurto Meiseno fabriko. Daugybė amatininkų bandė imituoti kinišką porcelianą naudodami vietinį molį, švino glazūras ir kobaltą. Ši technologija naudojama kaip autentiška pasakojimo dalis, ji tampa kalbėtojo lūpomis, kurios pasakoja istoriją apie Plėviakojį ir Louhan“, – parodą apibūdina R. Dovydėnas.

Paroda veiks iki balandžio 27 d.