.
2016    01    21

Rimo Sakalausko personalinė paroda „Sesija – Session“ galerijoje „Meno niša“

artnews.lt

rimas sakalauskas

Sausio 21 d., ketvirtadienį, 18 val., galerijoje „Meno niša“ bus pristatyta vieno talentingiausių jaunosios kartos video menininkų Rimo Sakalausko (g. 1985) pirmoji personalinė paroda „Sesija – Session“. Menininko kurti video darbai pelnė didelį pripažinimą tiek Lietuvos, tiek užsienio meno pasaulyje, tačiau pirmą kartą vienoje vietoje jie bus surinkti ir rodomi būtent galerijoje „Meno niša“.

Su „Meno niša“ Rimas Sakalauskas pradėjo dirbti prieš penkerius metus, per kuriuos jo video filmai „Monumentas naftai“, „Mėlyna“, „Tolygiai tolydžiai“ „Sinchronizacija“ ir kt., tapo atpažįstami tiek Lietuvos, tiek užsienio meno pasaulyje. Rimo Sakalausko kūrinius galerija daugiausiai pristatė užsienyje: meno mugėse „Positions“ (Vokietija), „ArtMarket Budapest“ (Vengrija), „Art Moscow“ (Rusija), Šiuolaikinio meno galerijoje „Y“ (Baltarusija) ir kt. Naujausi jo video filmai, instaliacijos „Holografinė skulptūra“, „Posėdis“, „Elektrinės šviesos evoliucija“ kelis metus iš eilės buvo rodyti meno mugėse „ArtVilnius“. 2013 m. Rimas Sakalauskas tapo „ArtVilnius“ laureatu už instaliaciją „Elektrinės šviesos evoliucija“.

R.Sakalauskas baigė fotografijos ir medijos menų magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, animacijos magistro studijas Karališkajame menų koledže Didžiojoje Britanijoje. Pats ryškiausias menininko debiutas – 2009 m. sukurtas filmas „Sinchronizacija“, už kurį Rimas pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą. Kūrinys papildė Modernaus meno centro kolekciją, apkeliavo virš 70 meno festivalių nuo Vilniaus iki Niujorko, Brazilijos, net keliolikoje iš jų pelnė pagrindinius prizus.

Rimas jau keletą metų sėkmingai dirba su garsiausias Lietuvos teatro režisieriais: O. Koršunovu, G. Varnu, A. Areima ir kt. Praėjusiais metais jaunasis kūrėjas buvo nominuotas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui už video projekcijas O. Narbutaitės operai „Kornetas“ (rež. G. Varnas“) bei spektakliui „Kartu“ ( rež. A. Areima).

Menininkas juvelyriškai valdo technologijas, neegzistuojančius ir fantastinius vaizdinius perkeldamas į atpažįstamą aplinką Rimas Sakalauskas meistriškai įtraukia į vaizdinį, kuriame neatsiejamas yra ir garsas, ritmas. Visiems video filmams muziką kuria profesionalūs jaunieji kompozitoriai.

Dažnai nejaukius, mistiškus, išgalvotus vaizdinius menininkas patalpina į aplinką, kurioje svetimkūniai tampa realiais, o bauginantis vaizdas tampa itin patraukliu. Jo filmuose nėra žmonių, personažais tampa daiktai, pastatai ar išgalvoti juodi, mėlyni burbulai nusėdę Vilniaus Pilaitės rajone, šalia televizijos bokšto ar kitose asociatyviose ir atpažįstamose vietose.
Parodoje taip pat bus pristatyta instaliacijoje „Posėdis / The Session“ kurioje grožis bei išmintis, statika bei monumentalumas – graikų klasika maišoma su postmoderniu nihilizmu, antiestetika, šlykštumu, šmaikštumu, judesiu. Kūrinys inspiruotas E. M. Ciorano minčių „Rašyti – tai išvemti savo paslaptis“, kas itin taikliai apibūdina Rimo Sakalausko estetikos suvokimo principus. Jo kūrinį būtų galima pavadinti abjektišku, kur pasitelkiant trimates video projekcijas, kontrastą netgi vėmimas krauju tampa estetišku ar netgi pakiliu veiksmu.

Pirmą kartą vienoje vietoje, galerijoje „Meno niša“, bus pristatyti Rimo Sakalausko video filmai, instaliacijos, objektai, holografinė skulptūra.

Paroda veiks iki vasario 8 d.
Kuratorė menotyrininkė Sonata Baliuckaitė

Iliustracijoje:  Rimas Sakalaukas. Posėdis. Sokratas. 2015, trimatė video projekcija, skulptūra