.
2011    03    26

Rimaldo Vikšraičio ir Martino Parro paroda „Tikras pasaulis“ Vienoje

artnews.lt

Kovo 24 dieną ANZENBERGER galerijoje Vienoje atitaryta fotomenininkų Rimaldo Vikšraičio ir Martino Parro darbų paroda „Tikras pasaulis“.  Atidaryme dalyvavo abu autoriai. Parodą, kuri veiks iki gegužės 31 dienos, organizuoja galerija ANZENBERGER, bendradarbiaujant su Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi ir  LR ambasada Austrijoje.
Šis projektas susilaukė ne tik didelio lankytojų, bet ir žiniasklaidos susidomėjimo: tarptautiniame fotografijos ir medijų žurnale „Eikon“ pasirodys Rimaldo Vikšraičio ir Martino Parro interviu, balandžio pabaigoje televizijos programos „Sat 3“ kultūros laidoje „Kulturzeit“ bus rodomas reportažas, apie parodą rašo ir didieji Austrijos dienraščiai.

Apie Rimaldo Vikšraičio atradimą ir jo apdovanojimą Arlyje kalbėdamas Martinas nestokojo šiltų žodžių lietuvių menininkui: „Visiems labai patiko Rimaldo darbai, mus giliai palietė intymios scenos iš Lietuvos kaimo.“ Fotomenininkas dėkojo parodos „Tikras pasaulis“ sumanytojui Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkui Gintarui Česoniui, kurio dėka šis projektas jau tapo „paroda kelyje“. „Dabar kartu su Rimaldu keliaujame po Europą ir aš tuo labai džiaugiuosi“.

Parodoje „Tikras pasaulis“ eksponuojami Arlio fotografijos festivalio prizą „Metų atradimas“ pelniusio Rimaldo Vikšraičio darbai iš trisdešimt metų kuriamos serijos „Pavargusio kaimo grimasos“. Juodai baltose fotografijose autorius pasakoja apie skurdžią, purviną, bet ir humoro nestokojančią kaimo žmonių kasdienybę. Martinas Parras pristato darbus iš aštuntame dešimtmetyje sukurtos serijos „Paskutinis kurortas“, kuri fiksuoja to laikmečio „Naujojo Braitono“ pajūrio poilsiautojų aktualumo nepraradusias vartotojiškos kultūros apraiškas. Socialinės-dokumentinės fotografijos atstovas Matinas Parras yra vienas iš garsiausių šiuolaikinių fotografų.

Gintaro Česonio nuotraukos.