.
2018    03    06

Ričardo Nemeikšio paroda „Tuštumos blizgesys“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Kovo 8 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas“ atidaroma Ričardo Nemeikšio personalinė paroda „Tuštumos blizgesys“.

VDA parodų salėse „Titanikas” pristatoma žymaus viduriniosios tapytojų kartos atstovo, Akademijos profesoriaus, grupės „Angis” nario Ričardo Nemeikšio personalinė paroda „Tuštumo blizgesys”. Tai pastaruoju metu šio menininko kūrybinę strategiją apibendrinanti, dar 2000 metais  darbų ciklas, paties šmaikščiai pavadintas „blizgučiais”.

Pasak R. Nemeikšio, jo darbo procesas nėra skubus, kiekvienas atskiras kūrinys yra „brandinamas” net keletą metų. Jausdamas, kad paveikslas yra dar nebaigtas, autorius jį tiesiog padeda į sandėlį. „Pasąmonėje darbas vis vien dirbamas. Po kiek laiko surandama užbaigta forma. Kartais laike darbas „pasensta” ir aš jį perdarau. Man „blizgučių” ciklas yra lyg procesas, ‚mintantis’ pirminės idėjos „energetiniu užtaisu”. Yra pojūtis, kad ta „energetika” išsisėmė, todėl atsirado ši apžvalginė paroda. Nors niekada nesakyk niekada”.

Apie savo kūrybą R. Nemeikšis teigia: „Aš manau, kad menas yra (turėtų būti) sugestyvus. Jis siūlo visus įmanomus pasakojimus, interpretacijas, bet pats nieko konkretaus nepasako. Meno kūrėjas yra paskutinėje teiginio pozicijoje ir nieko labai išsamaus apie savo kūrinį neturėtų aiškinti – nes tai žiūrovo, meno vertintojo reikalas. Menininkas kurdamas apmąsto visas kūrinio interpretavimo galimybes ir tai yra ‚užkoduota’ kūrinio struktūroje. Konkreti ir nuoširdi gali būti tik inspiracija. Tai man gali būti socialiniai reiškiniai, labai asmeniška patirtis, įvykis, labai individualus visumos pajautimas, įžvalgos, būsenos. Svarbiausia sąlyga: tai turi būti man įdomūs „giliai ‚užkabinantys reiškiniai, kontempliuojami „blizgučių” ciklo kontekste”.

Nemeikšis gimė 1959 m. Čivyliuose (Rokiškio raj.). 1974–1978 m. mokėsi St. Žuko taikomosios dailės technikume (Kaunas), 1979–1986 m. studijavo tapybą LTSR valstybiniame dailės institute (dabar VDA). Nuo 1987 m. dalyvauja parodose, nuo 1990 m. – grupės „Angis” narys, nuo 1992 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 1998–1999 m. skirta aukščiausio laipsnio valstybinė LR Kultūros ministerijos stipendija. Kūrinių yra Lietuvos muziejuose, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje. Gyvena Vilniuje, dėsto Vilniaus dailės akademijoje, profesorius.

Paroda veiks iki balandžio 1 d.