.
2018    05    18

Retrospektyvinė dailininko Ramūno Čeponio paroda „LYG VIENA DIENA“ Vilniuje

artnews.lt

Vilniaus Jeruzalėje esančioje Vlado Vildžiūno galerijoje (Lobio g. 6A , Vilnius) vyksta retrospektyvinė dailininko Ramūno Čeponio paroda „LYG VIENA DIENA“.

Parodoje pristatomi skirtingais Ramūno Čeponio gyvenimo ir kūrybos laikotarpiais sukurti paveikslai. Trumpai juos galima pavadinti meditatyviomis abstrakcijomis. Paveikslai nutapyti laikotarpiu nuo 1980 m., studijų metų, iki 2018 m. Parodos pavadinimas – citata iš Šventojo Rašto 90 psalmės. Tai tarsi nuoroda į nesibaigiantį gyvenimą ir kūrybą, amžinybės erdvę, į vidinę dvasinę tikrovę.
„Juk tūkstantis metų tau lyg viena diena…“ Ps. 90,4.

„Ramūno Čeponio tapyba remiasi sunkių, išlauktų, išnešiotų vidinių praregėjimų jėga. Jis tapo iš ten, kur kartais yra matomos vidinės dalykų ir daiktų prasmės, iš „šventų švenčiausios“, esančios kiekvieno mūsų slaptoje, bet ne kiekvieno ieškomos ir surandamos. Tai vidinės tikrovės, dvasinės mūsų prigimties ir paslapties ragavimo, skanavimo, kitaip dar vadinamo kontempliacija, vieta, kuri paprastai pasiekiama tik iracionaliu būdu. Yra įvairūs būdai kalbėti apie šią sakraliąją sritį – per paprastus kasdienybės ženklus, per simbolius ar metaforas, arba – tik per gryną spalvą ir abstrakčią formą. Dailininkas renkasi pastarąjį, nuogą, lakonišką, bežadį, kviečiantį įtempti vidinę klausą ir regą, atsisakantį apibrėžti tai, kas yra neapibrėžiama, ne vienmatiška…“

Elvyra Kučinskaitė

Dailininkas, grafikas ramūnas čeponis gimė 1958 m. Vilniuje. 1982 m. baigė studijas Valstybiniame dailės institute, nuo 1983 m. aktyviai dirba tapybos, grafikos ir knygų apipavidalinimo srityse.

Nuo 1989 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Lietuvoje ir užsienyje surengė per 30 personalinių parodų, dalyvavo daugelyje grupinių parodų įvairiose šalyse. Menininkas yra tarptautinių grafikos ir knygos meno parodų laureatas, dalyvavo „ArtVilnius’11“, ’16, ’17, Tarptautinėje Vilniaus tapybos trienalėje (2016), jungtinėje Lietuvos menininkų parodoje Venecijos bienalėje (2011), tarptautiniame tapybos simpoziume „Mark ROTHO 2017“.

Autoriaus kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus universiteto Grafikos kabinetas, MO muziejus, privatūs Lietuvos ir užsienio kolekcininkai.

Paroda vyksta Vilniaus Jeruzalėje esančioje Vlado Vildžiūno galerijoje, Lobio g. 6A. Galerijos darbo laikas II–VI, 12–18 val. Ekspozicija veiks iki 2018 06 09.

Atvykus į galeriją, prašome skambinti šiais telefono numeriais: 86 857 8257, 86 857 8507.

2018 m. birželio 4 d. 18 val. visus svečius, meno ir muzikos gerbėjus, autorius kviečia į savo retrospektyvinės parodos palydėtuves. Šioje šventėje bus proga išgirsti Jazz Classic Trio (Arnoldas Gurinavičius (klavišiniai), Viktoras Labanauskas (kontrabosas), Saulius Astrauskas (mušamieji).