.

Vytauto Kumžos paroda AFTER THE DAY “Is it over yet?” / PO DIENOS „Ar jau baigta?“ galerijoje „The Rooster Gallery“

Lapkričio 4 d., penktadienį, 18 val. „The Rooster Gallery“ kviečia į Vytauto Kumžos personalinės parodos AFTER THE DAY Is it over yet?” / PO DIENOS „Ar jau baigta?“ atidarymą. Paroda veiks lapkričio 4 – 20 dienomis galerijos erdvėje Šv. Brunono Bonifaco g. 12. Galerija lankoma IV–VI 16.00–19.00 val., VII 14.00–17.00 val. 

Parodoje tyrinėjama būsena tarp fikcijos ir tikrovės; vizija, problema, sapnas, košmaras,

pagirios, stebuklas. Slenkstinė erdvė tarp prarastos praeities ir nežinomos ateities. Tai, kas pamiršta, bet staiga sugrįžta į atmintį. Šioje parodoje Vytautas Kumža eksponuoja naujų netipiškų fotografijos kūrinių ciklą kartu su skulptūriniais objektais ir erdvinėmis instaliacijomis, kurios žadina nerimo jausmą ir primena plačiai paplitusį pažeidžiamumo pojūtį. Visa tai veikia mūsų jusles ir suvokimą naujais bei sunkiai apčiuopiamais būdais.

V. Kumža mus panardina į vizualinius kontekstus ir neapibrėžtas situacijas, kuriose žiūrovas stebi pažįstamus objektus ir juos apmąsto, priskirdamas jiems naujas funkcijas ir galimybes. Šie buitiški objektai patiria radikalų transformacijos procesą. Jie atsiduria vienoje gretoje su kitomis medžiagomis ir objektais, šitaip generuodami naujas reikšmes ir istorijas. V. Kumžą domina, kaip mes suvokiame gestus ir simbolius per emocijas, kurias priskiriame mus supantiems objektams.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

VYTAUTAS KUMŽA (g. 1992) baigė fotografijos studijas Gerrito Rietveldo akademijoje (Olandija) 2017 m. Dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Olandijoje, Vokietijoje, Italijoje, Graikijoje, Čekijoje, Šveicarijoje ir Pietų Korėjoje, surengė keletą asmeninių parodų Lietuvoje ir Olandijoje. Jo kūriniai buvo pristatyti tarptautinėse meno mugėse „Art Dubai“, „Unseen“, „Unfair“, „Art Rotterdam“, „Enter“, „Foto Tallinn“ bei fotografijos festivaliuose. „NN Art Award“ (2022), „Sunly“ (2021), „Sybren Hellinga Art Prize“ (2019), „Ron Mandos“ jaunojo talento premijos (2017) laimėtojas ir daugybės fotografijos apdovanojimų nominantas. 2019 m. V. Kumža laimėjo Mondriaano fondo jaunojo menininko stipendiją. Gyvena ir dirba Amsterdame.