.

Teal Griffin vieno kūrinio paroda „Bardo“ galerijoje „apiece“

Gegužės 8 d., sekmadienį, vieno šiuolaikinio vaizduojamojo meno ir / ar konceptualaus dizaino kūrinio galerijoje „apiece“  (V. Kudirkos ir M. K. Čiurlionio gatvių sankryžos skveras, Vilnius) pradeda veikti Teal Griffin kūrinio „Bardo“ paroda.

Bardo tibetietiškai reiškia tarpinę, pereinamąją arba ribinę būseną po mirties iki „atgimimo“. Tam tikra prasme tai budistiškasis limbo, tik kiek daugiau viltingas. Galbūt tai tarpinė vieta, teikianti vilties ir ryžto, arba būsena, kuri pastaruoju metu kelia nerimą daugumai mūsų dėl pandemijos, Rusijos karinių veiksmų, klimato kaitos… O gal tai būsena mažos šuns figūros, kurią ore laiko balionas…

„Bardo“ – tai kūrinys apie fizinės būklės sustabdymą, kūnišką išgyventos akimirkos patirtį bei situacijos absurdiškumą: kad ir koks didelis būtų balionas, jis į orą nepakeltų net mažiausio šuns, o ir balionas nei kyla aukštyn, nei leidžiasi žemyn (o kas kyla, turi ir leistis!). Tokia fiksuota pozicija, sustabdyta akimirka teatrališkai įprasminama unikalioje galerijos „apiece“ erdvėje, primenančioje menininkui vaikystėje lankytus įvairius Gamtos muziejus, kuriuose eksponuojami objektai ir būtybės, pozuojantys žiūrovams už stiklinių atitvarų.

Galerijos erdvėje tarp vitrininių langų levituojanti šuns figūra siejasi su asmenine patirtimi – menininko šuns Zen priežiūra šiam pasiligojus senatvėje, kuri tarsi priminė ankstesnę patirtį, išgyventą stebint tėvo paliatyviąją slaugą kovos su vėžiu pabaigoje. Erdvė, susijusi su slauga gyvenimo pabaigoje, tarsi atsiduria už įprastinio laiko ribų, lyg praslysta pro jas, gyvenimas pristabdomas – limbo. Nuolatinis rūpinimasis artimuoju – ar tai būtų vienas iš tėvų, ar šuo – tapo ne tik kasdienybės, bet ir kūrybos dalimi. Anot Teal, tai nebuvo vien liūdna patirtis, žinant, kad greitu metu teks atsisveikinti, bet ir meilė, globa, pasiaukojimas, šventė. Šios temos menininko kūryboje yra pasikartojančios, o patoso, absurdo ir humoro sugretinimas – strategija (galbūt sunkumą efektyviausia išreikšti lengvumu).

Teal Griffin (g. 1988 m.) – Londone gyvenantis ir kuriantis menininkas, kurio meninė praktika susijusi su daugiadisciplinino brikoliažo procesu. Dirbdamas skulptūros, tapybos, video, teksto ir sakytinio žodžio srityse, menininkas kuria instaliacijas, sklandandčias tyliose klausymosi ir laukimo erdvėse, kur maži ir nejudrūs dalykai tampa politiniais įrankiais.

Teal Griffin 2018 m. Goldsmito (Goldsmiths) universitete baigė vaizduojamojo meno magistrantūros studijas.

Parodos kuratorės – Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė.
Parodos grafinis dizaineris: Marek Voida
Paroda iš dalies finansuojama Vilniaus miesto savivaldybės.

Paroda veiks 2022 05 08 – 06 17
Parodą galima apžiūrėti 24/7