.

Tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘2022“ – fotomenininko Andriaus Repšio kūryba

Tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘2022“, vyksiančioje spalio 7–9  dienomis, Panevėžio miesto dailės galerija pristatys panevėžiečio fotomenininko Andriaus Repšio kūrybą.  Sostinėje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, galerijos stende bus eksponuojami du menininko fotografijų ciklai.

„Andrius Repšys vienas pirmųjų Lietuvoje kryptingai siekia dronų fotografijos meistriškumo. Jos galimybės tik atrandamos, vaizdavimo, temų ribos plečiamos. Iki tol jau turėjęs aviacinės fotografijos patirties, Andrius Repšys dronų fotografijai suteikia naujų impulsų, šlifuoja techniką, optiką, vaizdo prasmę, ieško už estetinio grožio slypinčių prasmingų formų derinių, netikėtų sekų, teminio cikliškumo“, – rašo menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis.

A.Repšio fotografinis projektas „Saulės grafika“ tiria meno galią, teigdamas, kad menininkai gali priartėti prie visuomenės sąžinės ir daryti asmeninę įtaką tiek individui, tiek visuomenei dėl klimato kaitos poveikio.

Fiksuodamas atsinaujinančius energijos šaltinius – vėjo jėgaines, saulės baterijas ir užtvankas, t.y. būdus pristabdyti klimato kaitos procesus, autorius ieško estetinės daugiaprasmybės. Pasitelkęs inovatyvias technologijas, pasikliaudamas saule ir bepiločiu orlaiviu, A. Repšys kaskart leidžiasi į paieškas vaizdo, kurio dar nėra ir kuris, nors būdamas realybės atspindys, pasakoja vidinio peizažo klajones. Architektūrinius objektus, urbanistinę grafiką apnuogina saulė, o atsinaujinantys energijos šaltiniai, susipynę su gamtos apsuptimi, sukuria neįtikėtinus vaizdus, kurie gali būti vieninteliai matomi tokie ir būtent tą akimirką.

Ciklas „Saulės grafika“ šiemet atstovavo Lietuvai tarptautinėje parodoje „EXPO“ Dubajuje, taip pat laimėjo vieną iš pačių svarbiausių pasaulyje fotografijos apdovanojimų – „SONY World Photography Awards 2022“ antrąją vietą profesionalų kategorijoje.

Kitas A. Repšio fotografijų ciklas – „4 m² laisvės“ pirmiausia unikalus savo sumanymu: meninei fotografijai dar niekas nefotografavo įkalinimo įstaigų naudodamas droną.

„Žemė ne tik graži, joje daugybė paradoksų ir paslėptų prasmių. Kai kurios atsiveria tik iš viršaus. Labai svarbu jas pamatyti. Būtent tai Andriui pavyko naujausiame Lietuvos kalėjimų kiemų cikle. Šiose fotografijose lemtingai susitiko dvi panoptikinės sistemos – kalėjimas ir dronas. Tai dvi kontrolės, biovaldžios, sekimo ir žmogaus sudaiktinimo priemonės, kurios Andriaus darbuose įgauna veidrodinių atspindžių principą ir radikaliai vizualizuoja pavergimo technikas“, – rašo V.Kinčinaitis.

A.Repšio fotografijų ciklas kvestionuoja laisvės ribas – ne tik sienų, tvorų, tinklo grafikos suspaustame kalėjime, o ir numanomoje realybėje už jo. Kartu menininkas žengia į neištirtas pasaulio ir žmogaus pažinimo teritorijas.

Menotyrininko V. Kinčinaičio teigimu, „drono optika signalizuoja naujos etikos pradžią kare ir versle, kultūroje ir mene. Tačiau mes dar nežinome, kokia tai etika ir kokius pavidalus ji įgis. Kaip visada, tokioje situacijoje gelbsti menininkai. Jie tiria ir eksperimentuoja, siūlo futuristinius scenarijus, fantazuoja ir rizikuoja. Taip atveriami kitokie tikrovės išgyvenimo ir supratimo maršrutai. Jie plečia akiratį ir suteikia drąsos. Mes galime jaukintis kalėjimų kiemų kasdienybę, įsijausti į amžino pasikartojimo rate įstrigusių žmonių ritualus, galime pasijusti visagale dieviška akimi“.

Apie autorių:

Andrius Repšys yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Spaudos fotografų klubo valdybos narys, Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacijos valdybos narys. 2019 m. jam suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Nuo 1998 m. fotografas aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje, Latvijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Surengė 32 personalines parodas, dalyvavo daugiau kaip 40 parodų Lietuvoje ir užsienyje. Pelnė Lietuvos ir tarptautinių apdovanojimų, iš jų: „SONY World Photography Awards 2022“  II vieta „Peizažo“ kategorijoje profesionalų grupėje, „The Paris Photography Prize 2022“ sidabras tarp profesionalų „Gamtos / Peizažo“ kategorijoje, „The Paris Photography Prize 2022“ bronza tarp profesionalų „Vizualaus meno / Architektūros“ kategorijoje, „Siena Awards 2022“ pagyrimas „Nuotraukų serijos“ kategorijoje, „Budapest International Foto Awards 2020“, Bronzos apdovanojimas „Sporto“ kategorijoje. A. Repšys yra daugkartinis Lietuvos spaudos fotografijos konkurso nugalėtojas ir nominantas.

Nuotrauka: Andrius Repšys. Iš ciklo „4 m² laisvės“