.

A Pokalbiai kviečia į dvidešimtaštuntąjį pokalbių ciklą „Kur eina architektas?“

Architektūros fondo“ iniciatyva Architektūros[pokalbių]fondas gyvuojanti daugiau kaip dešimt metų keičia pavadinimą į A Pokalbiai, atsinaujina ir kviečia į 28-tą pokalbių ciklą „Kur eina architektas?“, kuris vyks Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje). Renginių ciklas prasidės vasario 10 d. ir tęsis iki kovo 10 d. tradiciškai kviesdamas susitikti penkis ketvirtadienius Nacionalinėje dailės galerijoje.

Pasaulis spartėja, lokalios problemos virsta globaliomis tad neišvengiamai tenka iš naujo permąstyti ir įsivaizduoti architekto rolę. Kiekviena karta formulavo architektūros kryptį vis kitaip, pabrėždama skirtingas vertybes, praktikos formas. Šios architektūrinės kryptys tapo materialiais miestų sluoksniais, kurie pasakoja, kaip disciplina buvo suprantama istorijos tėkmėje ir kaip ji formuoja mūsų gyvenimo ritmą šiandien.

Kokiomis vertybėmis vadovaudamasis šiandien architektas kuria gaires ateičiai? Kaip architekto rolę suvokia visuomenė? Ar jis vis dar visažinis genijus? Ar rengiasi juodai? Ar architektūra pasiekė materialumo ribą? Galbūt architekto rolė išsiplėtė – ką šiandien galime vadinti architektu?

Dvidešimt aštuntu pokalbių ciklu sieksime gilintis į skirtingas Lietuvos jaunosios kartos architektų praktikas – eksperimento, edukacijos, tarpdiscipliniškumo, bendruomenės, projektavimo srityse. Kvestionuosime pašnekovų kūrybos gaires bei vertybes ir kviesime diskutuoti keliant klausimą – kur eina architektas?

Visi A Pokalbiai „Kur eina archiektas?“ pokalbiai:

2022 m. vasario 10 d. 20:00 val. „Architektas eina tyrinėti“

Kai į aplinką drįstama pažvelgti ne tik iš žmogaus perspektyvos, architektūroje prasideda eksperimentas. Architektas tampa tyrėju, iš arčiau žvelgiančių į medžiagas, ekologines sistemas. Ko galime mokytis iš šių mus supančių pasaulio sluoksnių? Kaip kurti erdves integruojant alternatyvias medžiagas ir formas? Kaip eksperimentavimas praturtina architektūros suvokimą? Kaip tyrinėti erdvę per pasivaikščiojimą/ėjimą?

Pirmojo pokalbio pašnekovai – Tomas Valentinaitis ir Mantas Petraitis. Jų pokalbį moderuos Justinas Dūdėnas.

2022 m. vasario 17 d. 20:00 val. „Architektas eina mokyti(s)“

Architektūra vystosi tiek, kiek vystosi visuomenė. Neišvengiamai kiekvienas yra supamas architektūrinės aplinkos kasdien. Kokios yra skirtingos architektūros edukacijos formos? Kaip architektūros mokoma universitete? Kodėl svarbu apie aplinkos kūrimą ir formavimą kalbėti jau mokykloje? Kiek architektūros vystymasis priklauso nuo visuomenės švietimo, architektūros suvokimo? Kodėl svarbu plėsti architektūros edukacijos lauką? Kokiomis aplinkybėmis ir formomis architektai kalba apie architektūrą? Kodėl svarbu architektui nuolat mokytis?

Antrojo pokalbio pašnekovai – Eglė Bazaraitė, Paulius Kliučininkas ir Matas Šiupšinskas. Jų pokalbį moderuos Martynas Germanavičius.

2022 m. vasario 24 d. 20:00 val. „Architektas eina tarp“

Eiti tarp disciplinų – plėsti architektūros matymą. Ko galime pasimokyti žvelgdami į architektūrą per fotoaparato objektyvą, kompiuterinių žaidimų ekraną ar meninių instaliacijų/parodų formatus? Kaip žvilgsnis į architektūrą iš skirtingų rakursų papildo architekto kūrybinę veiklą? Kaip architekto veikimas skirtingose rolėse praturtina architektūros suvokimą?

Trečiojo pokalbio pašnekovai – Aistė Rakauskaitė, Povilas Vincentas Jankūnas ir Aurimas Syrusas. Jų pokalbį moderuos Sigita Simona Paplauskaitė.

2022 m. kovo 3 d. 20:00 val. „Architektas eina ir buria“

Architektas kaip fasilitatorius sava veikla aktyvuoja ir suburia žmones, jų grupes, bendruomenes. Architektūra kaip įrankis bendruomenei burti. Kokia šių mainų tarp architekto ir bendruomenės vertė? Kaip tai praturtina architektūros kūrimą ir supratimą?

Ketvirtojo pokalbio pašnekovai – Guoda Bardauskaitė, Dorotėja Žiugždaitė ir Margarita Kaučikaitė. Jų pokalbį moderuos Martynas Marozas.

2022 m. kovo 10 d. 20:00 val. „Architektas eina statyti“

Spartėjančiame pasaulyje vis didėjant žmonių skaičiui, miestai plečiasi, pastatų reikia vis daugiau. Kokiomis esminėmis vertybėmis ir gairėmis vadovaujasi architektai kurdami architektūrą šiandien? Ar būtinybė statyti naujai svaresnė už galimybę panaudoti esamus statinius? Kaip atrodo architektūros praktika skirtingose studijose? Kokie pagrindiniai iššūkiai kūrybos procesuose? Ar pasikeitė architekto vaidmuo įgyvendinant projektus?

Penktojo pokalbio pašnekovai  – Laura Malcaitė, Gabrielė Šarkauskienė ir Andrė Baldišiūtė. Jų pokalbį moderuos Lukas Rekevičius.

 

Pokalbių pradžia 20:00 val. Renginiai nemokami. Pokalbiai filmuojami, video įrašai talpinami www.apokalbiai.lt

Pokalbių ciklo organizatorius – Architektūros fondas, strateginis partneris – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Nacionalinė dailės galerija, Informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.