.

Meno bienalės „Laconica“ paroda „Švytėjimai“ Pamėnkalnio galerijoje

Spalio 6 d., penktadienį, 19 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma vizualaus meno bienalės „Laconica“ paroda „Švytėjimai“.

Parodos „Švytėjimai“ idėja kilo permąstant 2021-ųjų metų bienalės parodų griežtą juodos / baltos monochromiją, kuri paskatino pasirinkti kontrasto principą ir pasvarstyti, kokią reikšmę turi spalvingumas minimalistinėje meno kalboje. Kaip pastebėjo britų menotyrininkas Johnas Gage’as, spalva – tai visų pirma bendravimo kodas, kad ir kaip sunku sutarti dėl jo apibrėžčių: „Išmokome klasifikuoti spalvas pagal atspalvius, tačiau jos turi ir kitų svarbių savybių, tokių kaip grynumas, šviesis ar tamsumas, matiškumas ar blizgesys, šiluma ar šaltumas. Vienas iki-moderniųjų laikų iliuminatorių dirbtuvių galvosūkių – kaip interpretuoti daugybę pastabų apie spalvas, kurios yra išlikusios rankraščių paraštėse ir reprezentuoja bendravimo kodą tarp dirbtuvės meistro ir dailininko.“

Paroda persmelkta meditacijų apie spalvą kaip šviesos šaltinio savybę. Spalva ir šviesa čia veikia ne tik kaip formalieji kūrinio elementai, bet ir kaip beveik fiziškai apčiuopiami, blausiau ar intensyviau pulsuojantys arba fotonų srautą sugeriantys objektai. Parodos kūriniuose spalva išgryninama iki abstrakčios idėjos, perteikia simbolines ar asociatyvias vertes, o jos tikslas – panardinimas arba perkėlimas į alternatyvias švytinčias tikroves.

Paroda „Švytėjimai“ – tai vienas bienalės „Laconica“ renginių. Bienalė sumanyta kaip erdvė ir platforma menininkams, savo kūryboje vystantiems minimaliosios ar minimalistinės kalbos būdus, naudojantis tokiais raktažodžiais kaip formos redukcija, turinio talpumas, pasakojimo sąlygiškumas, raiškos abstraktumas, tylos estetika ir kt. 2021 metų bienalės „Laconica“ renginiai domėjosi monochromo ir minimalistinės poezijos sąsajomis. Šiemet parodose susitelkiama į spalvos ir kvapų (olfaktorinio meno) pojūčių ir reiškinių lauką.

Parodos autoriai: Danas Aleksa, Ramūnas Alminas, Henrikas Čerapas, Sigita Ūla Gečaitė, Žaneta Jasaitytė-Bessonova, Rūta Katiliūtė, Sybille Pattscheck, Karolis Vaivada, Tess Williams, Julie Wolfe, Darius Žiūra.

Parodos kuratorė: Agnė Jonkutė.

Rengėjas: Pamėnkalnio galerija.

Partneriai ir rėmėjai: galerija „Vartai“, galerija „Meno niša“, Hemphill, Strategic Staffing Solutions International, Elska Coffee, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Paroda „Švytėjimai“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki lapkričio 4 d.
Parodos lankymas – nemokamas.

Darbo laikas: II–V 11–19, VI 11–16.