.
2021 12 16

Martyno Gedimino paroda „Linkėjimai“ galerijoje „Arka“

Gruodžio 16 d., 18 val. galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma Martyno Gedimino paroda „Linkėjimai“.

Parodoje pristatomi naujausi, per 2021 m. sukurti Martyno Gedimino tapybos darbai. Jie žymi pastarąjį kūrybinį laikotarpį menininkui aktualiomis temomis – patyrimų, kelionių, transformacijų, sugrįžimų, pasirinkimų, atradimų. Ši paroda apjungia ir reziumuoja šią trukmę, kupiną įvykių, atsispindinčių pristatomoje kolekcijoje, ir tampa svaria Martyno patirtimi. Tai viena išsamesnių autoriaus solinių ekspozicijų, kuri įvyko vietoje parodos Majamyje (!).

Martynas Gediminas kūryboje daug dėmesio skiria persidengiančioms paviršių tekstūroms, medžiagiškumui, ritmiškai struktūrai. Šiuo metu daugiausia kuriantis tapybos srityje, darbus jis sluoksniuoja stambiais potėpiais, koncentruojasi į abstrakčias kompozicijas, neretai intensyviomis spalvomis aktyvuodamas drobės plokštumą. Autorius daug eksperimentuoja, akrilo materialumą slepia po spaustuviniais dažais, presuoja, vėl aptapo, folijuoja, taip tarsi naikindamas spalvinį pėdsaką ir grynindamas regimo vaizdo kintamumą, priklausomą nuo jį kuriančio ir stebinčio žvilgsnio. Martynas drąsiai provokuoja patį kūrinį skleistis atpažįstamais ar konotuojančiais simboliais. Į kūrinio plokštumą krintanti ir atsispindinti šviesa žaidžia efemeriškais atspindžiais, kontrastuojančiais su matinių paviršių keliamu stabilumo įspūdžiu.

Menininkas parodą apibūdina labai paprasta, tačiau itin talpia sąvoka – linkėjimai. Šį žodį rašome kasdien daugybę kartų siųsdami elektroninius laiškus, jis tapęs tokiu įprastu, kad jau retai susimąstome apie jo reikšmę. Žodyje telpa kryptis, nuoroda, link ir ėjimai – tai eigos, procesualumo, tęstinumo ženklas. Šiame besibaigiančių metų laikotarpyje, kai permąstomi buvę ir būsimi įvykiai, linkėjimas žymi tam tikrą ribinę būseną, perėjimą į kitą stadiją, referuoja į pradžios ir pabaigos sinchronizaciją, jų neatskiriamumą – kiekviena pabaiga yra kažko pradžia. Ir atvirkščiai. Kaip ir ši paroda.

Kiekvienas Martyno paveikslas – tai mažytė atvertis, autoriaus haiku, kuriamas ir artikuliuojamas kiekvienam žiūrovui. Tai intymi ir asmeniška žinutė aplinkai, visiems Martyno artimiems ir per ilgą laiką sutiktiems žmonėms, kuriems su didžiausiu pozityvumu jis siunčia 49 (ir daugiau..) linkėjimų. Meno kūrinys įgauna vertę, kai tampa dialogu, santykio tarp kūrėjo ir suvokėjo tarpininku, jo keliamos emocijos ir sinergijos vieta. Todėl grįžtamasis ryšys ir kūrinio kelionė į kitą aplinką Martynui yra itin svarbūs. Auditorijai pristatomi kūriniai talpina po autonomišką istoriją, kurią menininkas sudeda į kelis žodžius, o svarbiausia – į vis didėjančio formato drobes, reflektuojančias tai, kas lieka anapus teksto eilučių.

Linkėjimai,

<…>

Martyno Gedimino paroda „Linkėjimai“ galerijoje „Arka“ veiks iki sausio 7 d.