.

Kristės Stan kūrybos paroda „Focal Length“ Pamėnkalnio galerijoje

Spalio 21 d., penktadienį, 19 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma Kristės Stan kūrybos paroda „Focal Length“.

Mus skiria nuotolis, kintanti distancija, leidžianti tarsi pro saugius nėriniuotus šydus žvelgti į pabirusius pasakojimus. Drobėse nelyg stop kadruose išnyra siluetai, sustabdyti išgyventuose meilės, nevilties ir įtūžio momentuose. Iš pažiūros patogiai susirangę kūnai remiasi į lubas, netelpa savo pačių apibrėžtuose kambariuose, ieško būdų atrasti tarpusavio distanciją ir, priešingai, trauką. Tam, kad galėtų ir toliau nepaliaujamai kvėpuoti jų moliniai torsai.

Šie kūriniai pripildyti saugumo paieškos ženklų, vaikystės prisiminimų, pasakų, folkloro, tapatybių mainymosi, tamsos ir šviesos akistatos. Kūnus supantys objektai sutverti ne jų komfortui ar buičiai – tai skydai ir apsaugos nuo permainų gūsių.

Pirmojoje savo kūrybos parodoje Kriste Stan nagrinėja žmogiškojo ryšio jautrumą ir svarbą ekstremaliomis sąlygomis bei empatijos reikšmę laikais, kai informacija mus pasiekia per trapius ekranus.

Kriste Stan (Kristė Stankevičiūtė, g. 1993 m., Vilniuje) 2015 m. baigė mados ir meno bakalauro studijas Londono Midlesekso universitete. 2009 m. buvo viena pirmųjų Lietuvoje įkūrusių mados ir stiliaus tinklaraštį – Feed Your Fashion Animal (angl. „Pamaitink savo mados žvėrį“) – ir daugiau nei dešimtmetį aktyviai veikia mados srityje. Išvykusi studijuoti į Angliją dirbo su įvairiais leidiniais ir prekiniais ženklais, tobulino savo žinias mados srityje, o asmenines veiklas vystė tarp Vilniaus ir Londono. Po studijų save iš naujo atradusi grafikos srityje, klientų ratą Kristė plėtė kurdama linijomis grįstus piešinius.

Įkvėpta patirčių Los Andžele, kur susipažino su iki tol nepažintomis šviesos ir architektūros idėjomis bei įsimylėjusi Kalifornijos kultūrą ir gyvenimo būdą, kūrėja ėmėsi naujų raiškos formų, visų pirma tapybos ant drobės. Juodai baltos kompozicijos pasipildė spalvomis, griežtomis geometrinėmis figūromis ir dėmėmis. Kūrybos procese autorė didelį dėmesį skiria koloritui ir linijos bei dėmės santykiui, lengvumo įspūdžiui, net kai plėtojami emociškai sunkūs naratyvai.

Kristės Stan kūriniai sutinkami moderniuose privačių erdvių interjeruose visame pasaulyje – nuo Vilniaus, Kopenhagos ir Berlyno iki Amerikos bei Australijos miestų.

Parodos kuratorė: Milda Dainovskytė.
Architektūra: Vladas Suncovas.
Grafikos dizainas: Monika Janulevičiūtė.
Tekstų redakcija ir vertimas: Alexandra Bondarev.

Kristės Stan kūrybos paroda „Focal Length“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki lapkričio 8 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Darbo laikas:
II–V 11–19 val., VI 11–16 val.