.
2023 02 03

Grupinė paroda „HEDONIZMAS.LT“ meno erdvėje „GODÒ galerija“

Vasario 3 d., penktadienį, 18 val., Vilniaus meno erdvėje „GODÒ galerija“ (Malūnų g. 6A, Vilnius) atidaroma kasmetinė, jau tradicija tapusi grupinė paroda „HEDONIZMAS.LT“, nagrinėjanti hedonizmo vaidmenį lietuvių kūryboje. Paroda dedikuojama šviesaus atminimo tapytojui Aleksandrui Vozbinui.

Senovės Graikijoje kildinama hedonizmo teorija teigia, kad malonumas yra svarbiausias dalykas, vienintelis gėris ir galutinis žmonijos tikslas. Tačiau tiek šios teorijos ištakose, tiek ir šiandien hedonizmas, arba malonumų vaidmuo žmonijos gyvenime, interpretuojamas skirtingai.

Parodos kuratorė Lena Chvičija toliau plėtoja hipotezę, kad hedonizmo samprata gali turėti glaudų ryšį su tautiniu mentalitetu. Tad paroda kviečia lankytojus analizuoti hedonizmo sampratą lietuviškajame kontekste – kiek hedonizmas yra aktualus lietuvių kūryboje ir kaip jis reiškiasi menininkų kūrybos procese, o taip pat šio proceso rezultate kaip malonumų temos interpretacijos.

Šioje parodoje svarbios skirtingos hedonistinės kūrybos pusės: tema, filosofinis literatūriškumas, nuotaika, spalvos ir faktūros.

„Koks mano hedonizmas? Man patinka nebūti atsakinga, bet turėti galimybę stebėti, kaip auga augalai visokie nereikšmingi – nevalgomi, meno kūriniai, nepritaikomi ir nesiekiantys būti apibrėžtini. Man patinka būti užkluptai pasaulio nepažinumo – tai kaip kažkoks nuostabos ir dėkingumo priepuolis būna“, – pasakoja parodos autorė menininkė Jurga Šarapova.

„Siuvinėti kančią auksu“, – taip  savo asmeninį hedonizmą apibūdina parodos autorė menininkė Irma Balakauskaitė.

Šviesaus atminimo tapytojas Aleksandras Vozbinas viename savo interviu yra sakęs: „Gyvenimas nesusideda vien tik iš dauginimosi, valgymo, miegojimo, t. y., vien iš biologinių poreikių tenkinimo. Viskas įsiremia į aukštesnius siekius. Galų gale, jeigu mes įsivaizduojame, kad yra absoliutas, Dievas, sąvokos „gėris“ ir „blogis“, tai nori nenori, jau įsiremi į literatūrą, dailę ir į ką tiktai nori. Nes tai yra žmogaus aukštesnių siekių ir troškimų išraiška.”

Kaip ir praėjusių metų parodoje, lankytojai kviečiami įsitraukti į diskusiją ir pasvarstyti, kaip hedonizmas reiškiasi jų pačių gyvenime. Parodos kuratorė sukaupė dešimtis lietuvių ir užsienio šalių gyventojų minčių apie hedonizmą, kasmet vis plėsdama šį „išpažinčių“ archyvą. Savo mintis apie hedonizmą galerijoje gali įamžinti ir kiekvienas parodos lankytojas, taip prisidėdamas prie gilesnio „lietuviškojo hedonizmo“ idėjos nagrinėjimo.

Parodoje dalyvauja autoriai Žygimantas Augustinas, Irma Balakauskaitė, Adomas Jacovskis, Gintaras Palemonas Janonis, Nomeda Saukienė, Jurga Šarapova, Aleksandras Vozbinas.

Paroda vyks iki vasario 28 d.

Parodos lankymas nemokamas.

Galerijos darbo laikas: II-V 13:00-19:00, VI 12:00-18:00. 

Apie autorius:

Žygimantas Augustinas gimė 1973 m., šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Meną studijavo Vilniaus dailės akademijoje, Florencijos meno akademijoje ir Niujorko Meno studentų lygoje. 2015 m. tapo pirmuoju dailės srities meno daktaru Lietuvoje. Nuo 1998-ųjų aktyviai dalyvauja grupinėse parodose, surengė daugiau nei dvidešimt personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jo kūrinių galima rasti Lietuvos Nacionaliniame dailės muziejaus, Lewben Foundation, Modernaus meno centro, Lawin bei kitose privačiose meno kolekcijose. Žygimantas Augustinas taip pat dėsto Vilniaus dailės akademijoje, skaito viešas paskaitas, rengia kūrybines dirbtuves, dalyvauja konferencijose Lietuvoje ir užsienyje. Kūrinių ir paskaitų tematika – tapyba, piešimas, vaizdo sąsajos su realybe ir mąstymu, autoportretas šiuolaikiniame mene.

Irma Balakauskaitė gimė 1986 m. Kijeve, Ukrainoje. 1995 m. baigė Vilniaus dailės akademijos tapybos specialybę. Nuo 1999 m. Lietuvos dailininkų sąjungos grafikos sekcijos narė. 2008 m. baigė VDA pedagogines kvalifikacijos studijas ir įgijo dailės pedagogo kvalifikaciją. 2019 m. už menų sinergiją apdovanota LDS Auksiniu ženkliuku. Gyvena ir dirba Vilniuje.

Parodiniame gyvenime dalyvauja nuo 1995 m. Surengė 26 personalines parodas (Lietuvoje, Lenkijoje, Olandijoje). Dalyvavo daugiau nei penkiasdešimtyje bendrų parodų, tarptautinių plenerų ir konkursų Lietuvoje bei užsienyje. Už savo darbus yra pelniusi prizų Lietuvoje (1995, 2001, 2006 m.); 2014 m. pelnė Antrosios Belgrado tarptautinės grafikos trienalės Serbijoje (The Second International Printmaking Triennial In Belgrade) vieną trijų pagrindinių prizų.

Adomas Jacovskis gimė 1948 m. Vilniuje. 1973 m. baigė teatro dekoraciją Valstybiniame dailės institute Vilniuje (dabar – Vilniaus dailės akademija). 19771978 m. dirbo Lietuvos televizijoje19781993  m. – Jaunimo teatro vyriausiasis dailininkas. 1989-2014 m. dėstė Vilniaus dailės akademijoje, prof. (2009 m.).

Sukūrė scenovaizdžių daugiau kaip 90 spektaklių: Jaunimo teatro, Vilniaus mažojo teatro, Kauno dramos teatro ir Kauno muzikinio teatro spektakliams, Lietuvos operos ir baleto teatro operoms, baletams, taip pat Islandijos nacionaliniame teatre Reikjavike, Rygos nacionalinėje operoje, Pekino, Maskvos, Geteborgo ir kituose teatruose.

Surengė individualių tapybos, scenografijos parodų, dalyvavo tarptautinėse parodose Baltijos šalyse, Italijoje, Japonijoje, Rusijoje, pelnė apdovanojimų tarptautiniuose teatro festivaliuose. Jo kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus Gaono žydų muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Tretjakovo galerija ir Centrinis A. Bachrušino teatro muziejus Maskvoje.

Gintaras Palemonas Janonis gimė 1962 m. Trakuose, šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje. 1986 m. baigė tapybos studijas Valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija). Nuo 1987 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje: Vengrijoje, Latvijoje, Suomijoje, Danijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Estijoje, Vokietijoje. Surengė daugiau kaip 25 individualių parodų. Nuo 1988 m. restauruoja sienų tapybą. 1997 m. stažavosi Florencijoje. Nuo 2001 m. dėsto Vilniaus dailės akademijoje.

Autoriaus kūrinių yra Lietuvos dailės muziejaus, Nacionalinio Čiurlionio dailės muziejaus, Alytaus kraštotyros muziejaus, Vilniaus Gaono žydų muziejaus, JAV muziejų ir privačiose kolekcijose.

Nomeda Saukienė gimė 1957 m. Dusetose. 1981 m. baigė Lietuvos valstybinio dailės instituto (dabar Vilniaus dailės akademija) Tapybos fakultetą. Nuo 1988 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2014 m. suteiktas Zarasų krašto garbės piliečio vardas. Kūrinių yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, privatūs kolekcionieriai iš Lietuvos ir užsienio. Šiuo metu gyvena ir kuria Zarasų rajone. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos dailės mokytoja.

Nuo 1983 m. dalyvavo daugiau kaip 50 grupinių parodų Lietuvoje ir 13 užsienyje (Vokietijoje, Liuksemburge, Italijoje, Švedijoje, Rusijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane, JAV). Surengė 24 personalines tapybos parodas.

Jurga Šarapova Stulgienė gimė 1965 m. Vilniuje, kur ir gyvena bei kuria. 1984-1990 m. studijavo tekstilę Vilniaus dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija). Parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1990 m., nuo 1992 m. priklauso Lietuvos dailininkų sąjungai. 1993 m. gavo metinę Kultūros ministerijos stipendiją jauniesiems menininkams. 1993 m. autorės darbų įsigijo Taikomosios dailės muziejus. 2019 m. dalyvavo 4-ojoje šiuolaikinės dailės kvadrienalėje, Ekstremalios tekstilės festivalyje (Klermontas, Prancūzija).

Aleksandras Vozbinas (1958-2021 m.) 1982 m. įstojo į LTSR valstybinį dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija), studijavo tapybą, jį baigė 1988 m. Mokėsi prof. Augustino Savicko studijoje. Nuo 1990 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys (nuo 1997 m. buvo renkamas į LDS tarybą). Dalyvavo daugiau kaip 300 įvairių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Autorinių parodų skaičius viršija 50. Buvo daugelio parodų kuratorius, plenerų Lietuvoje ir užsienyje organizatorius.