.

Astrid Hjortdal ir Marios Toll vieno kūrinio paroda „Stėbėtojas. Kasdienybės portalas“ galerijoje „apiece“

Liepos 2 d. vitrininio pobūdžio galerijoje „apiece“ (V. Kudirkos ir M. K. Čiurlionio gatvių sankryžos skveras, Vilnius), strategiškai orientuotoje į autonomišką meninę raišką, atidaroma Astrid Hjortdal ir Marios Toll paroda „Stėbėtojas. Kasdienybės portalas“ .

Ši paroda yra antroji mainų programos tarp skirtingų šalių galerijų dalis, inicijuota „apiece“. Pirmasis šių mainų etapas įgyvendintas „Galleri Toll“, nepriklausomoje meno erdvėje, Stokholme, kurioje pristatytas, jaunos lietuvių menininkės Eglės Pilkauskaitės kūrinys „Soap between Fingers“.

Mes gyvename greta, bet ne kartu. Aš – ant išorinių kraštų, viršum arba ant žemės. Pėdų lygyje, esu spardomas, bet kartu ir maitinamas. Arba ant viršaus, ant palangės ar ant bronzinės skulptūros. Žvelgiu į visą tą milžinišką žemės plotą, laikui bėgant pakeistą statybviečių ir fasadų. Žvilgsnis pro pašto dėžutės akutę ar stebint kaimyną balkone kitapus kiemo. Visa tai – savarankiškai gyvuojanti ekosistema. Sėdžiu čia, mąstydamas apie gyvenimą ir egzistenciją, kraipau galvą pirmyn ir atgal mėgindamas paaštrinti regą, vis įleidžiamas ir išleidžiamas pro slankiojančias traukinių stoties duris. Įeinu ir išeinu iš kavinės. Vaikštinėju kramsnodamas dribsnius ir kruasanų likučius. Skriedamas žvelgiu pro visus langus ir galvoju: norėčiau, kad ten gyvenčiau aš. Šalia kitų nepažįstamųjų. Kaimynai, skiriami izoliacijos, tinkuotų sienų ir medienos sluoksnių. Priartėjame, bet ne per arti. Svarbu žinoti savo ribas.

Astrid Hjortdal ir Maria Toll susipažino 2016 m., studijuodamos vaizduojamąjį meną Bergeno meno akademijoje. Jas sieja susidomėjimas taktiliniais elementais ir naratyvų kūrimu per skulptūras ir instaliacijas. Jiedviejų kūryba kyla iš kasdienių diskusijų ir minčių apie kasdienybę ir gyvenimo šioje planetoje absurdiškumą. Tarp ankstesnių jų kaip dueto projektų – parodos galerijoje „Galerie Feiertag“ (Kaselis, Vokietija) 2022 m. ir „Afloat Contemporary“ (Bergenas, Norvegija) 2023 m.

Astrid Hjortdal (g. 1994 m., Danija) gyvena ir dirba Osle. Individualioje menininkės kūryboje nagrinėjamos naratyvo, perspektyvos ir mastelio temos, pasitelkiant skulptūrą ir tekstus maišomi gyvūnai, žmonės ir objektai. Ji taip pat yra išleidusi knygą „the function of the body is to carry your life“ („Tavo kūno funkcija – nešti tavo gyvenimą“).

Maria Toll (g. 1990 m., Švedija) gyvena ir dirba Stokholme. Savo skulptūrinėje praktikoje menininkė tyrinėja laiką ir nostalgiją, siekdama sužadinti asmeninius prisiminimus, susijusius su viešosiomis erdvėmis ir maistu. Ji taip pat vadovauja Stokholmo metro įsikūrusiai meno vitrinai „Galleri Toll“.

Parodos kuratorės: Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė
Grafinis dizainas: Marek Voida
Parodos komunikacija : Menų komunikacija

Parodą finansuoja: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Šiuolaikinio meno ofisas Norvegijoje

Paroda veiks iki 2023 m. rugpjūčio 5 d.
Ekspoziciją apžiūrėti galima: 24/7.