.
2010    03    01

Renginių maratonas Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

ndg fasadas

Šią savaitę Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) – kaip niekad daug skirtingo pobūdžio renginių. Sulauksime ir diskusijų, ir susitikimų, ir kino vakarų, ir net atidarymų galerijos ekspozicijoje.

Savaitės programa:

Kovo 2 d., antradienį

16.30 val. Auditorijoje – „Savaitė prieš rasizmą ir kitas nepakantumo formas 2010“ pristato diskusijų ciklą „Menas prieš diskriminaciją“.
Savaitės prieš rasizmą ir kitas nepakantumo formas orientacija – ne į siauro profilio teisines diskusijas, o į tarpdisciplinines neformalias diskusijas, a la political cafe, kurių metu įvairių sričių specialistai bei kiti visuomenei svarbūs žmonės dalytųsi mintimis kaip žmogaus teisės persmelkia visas gyvenimo sritis, atsispindi mene – tiek menas, kuriamas siekiant išreikšti socialinius politinius įsitikinimus (šiuo atveju žmogaus teisių), tiek sukurtuose meno kūriniuose įžvelgiama žmogaus teisių vertybių išraiška.

Antradienį vyks diskusija „Menas prieš smurtą“, kurią moderuos menotyrininkė dr. Skaidra Trilupaitytė ir Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė dr. Margarita Jankauskaitė.

Diskusijos ašis – skaudi mūsų visuomenei tema: smurtas prieš moteris, prieš vaikus, vis dar atsargus viešas kalbėjimas šia tema, žinomos moterys, slepiančios savo traumuojančią patirtį šeimoje, makiažas, maskuojantis sumušimus, tyli vaikų kančia, t.t.
Organizatoriai: Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija
Įėjimas nemokamas. Renginio trukmė – 2 val.

Kovo 3 d., trečiadienį

17.00 val. ekspozicijoje – iš ekskursijų ir paskaitų serijos „Istorijos. Susitikimai“ vyks susitikimas su skulptoriumi Vladu Urbanavičiumi, kurio tema: „Skulptūra „Lapai”: kūrinio kelias nuo 1979 m. išlieto aliumininio eskizo iki darbo atsiradimo NDG kolekcijoje “. Autorius papasakos, kaip sovietinė realybė įtakojo kūrinio įgyvendinimo galimybes ir išduos paslaptį, kaip „Lapai” gelbėjo nuo Raudonosios armijos persekiojimo.

Skulptorius Vladas Urbanavičius – Lietuvos bei tarptautinių simpoziumų ir parodų dalyvis, abstrakčiosios skulptūros Lietuvoje pradininkas, drauge su Mindaugu Navaku ir kitais įtakojęs skulptūros modernizacijos procesus. Yra sukūręs memorialinių paminklų, darbų bažnyčių interjerams, viešosioms miestų erdvėms, tarp kurių – skulptūros Klaipėdos M. Mažvydo parke, skulptūra „Vaivorykštė” (2004) Utenoje ir „Kabantys akmenys” (2006) Kauno „Skulptūrų zonoje”, objektas „Krantinės arka” (2009) Vilniuje.
Registracija į ekskursiją kovo 3 d. iki 16.45 val. telefonu (8 5) 219 59 60
Įėjimas su galerijos bilietu. Aukštųjų mokyklų studentams su pažymėjimu – nemokamai. Ekskursijos dalyviai renkasi prie kasos.

18.00 val. Auditorioje – ekskursijų ir paskaitų seriją „Istorijos. Susitikimai“ lydinti dokumentinio kino vakarų programa „Menininkų portretai“. Šį kartą pristatomi autorių Juozo Matonio ir Vytauto Damaševičiaus sukurti filmai – „Skulptorius Vladas Vildžiūnas“, 30 min., 1997, „Skulptorius Petras Mazūras“, 30 min., 2001. Įėjimas nemokamas.

Kovo 4 d., ketvirtadienį

18.00 val. Auditorijoje – dokumentinio kino vakarų programa „Prancūzijos menininkų portretai“: „Henri Cartier-Bresson – klaustukas“ (pranc. – Henri Cartier-Bresson, point d’interrogation), 38 min, 1994. Režisierė – žymi madų fotografė ir kino režisierė Sarah Moon.

H. Cartier-Bressonas (1908-2004) ne tik išgarsėjo kaip modernios fotožurnalistikos pradininkas, „lemiamo momento” fotografas, bet taip pat piešė, tapė, o ankstyvuoju savo gyvenimo periodu kūrė filmus.  Jis daug keliavo, fotoreportažuose užfiksavo daugelį svarbių istorinių momentų: Paryžiaus išvadavimą, paskutines Mahatma Gandhi gyvenimo minutes, tapo komunistų pergalės Kinijoje liudininku. Jo  sukurti portretai tapo kanoniniais didžiųjų XX a. asmenybių: Sartre‘o, Faulknerio, Camus, – atvaizdais. H. Cartier-Bressonas su kolegomis 1947 m. įsteigė vieną žymiausių fotografijos agentūrų „Magnum”.
Filmas rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais. Įėjimas nemokamas

Kovo 5 d., penktadienį

17.00 val. ekspozicijoje – Birutės Žilytės personalinės parodos „Skaidri tamsa“ atidarymas. Apžvalginė menininkės kūrybos (sieninės tapybos, estampų, knygų iliustracijų) paroda, pristatanti iškiliausius jos darbus.
Kuratorė – Regina Urbonienė.
Paroda veiks iki balandžio 4 d.