.
2018    08    31

Redos ir Arūno Uogintų paroda „ARCHEOLOGAI 25“ Šiaulių dailės galerijoje

artnews.lt

Rugsėjo 8 d., šeštadienį, 12.00 val. Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245) atidaroma  Redos ir Arūno Uogintų kūrybinio jubiliejaus paroda „ARCHEOLOGAI 25“.

 Jau 25 metai, kaip Reda ir Arūnas Uogintai garsina Šiaulius šiuolaikinio meno kontekste. Jubiliejinėje parodoje menininkai eksponuoja naujus kūrinius ir kviečia šiauliečius bei miesto svečius į Šiaulių dailės galeriją susitikimui, diskusijoms, vizualaus meno pažinimui ir interpretacijoms.

Performansų grupės „Archelogai” branduolį sudaro Arūnas (g. 1960 m.) ir Reda (g. 1963 m.) Uogintai. Tačiau jų „grupės” viena pagrindinių savybių yra ta, kad dažnai į performansą įtraukiama keletas ar net keliasdešimt dalyvių. „Archeologai” atstovauja savitai Šiaulių šiuolaikinio meno tradicijai. Pasak internetinio portalo „Letmefi”, XX a. 9-jo deš. pabaigoje ‒ 10-jo pradžioje Šiauliai buvo vienas pagrindinių naujojo meno arba avangardizmo židinių Lietuvoje. Čia būrėsi jaunų menininkų ir ypač stipri muzikantų bendruomenė, užsimezgė alternatyvios kultūros, video meno, performanso daigai. „Archeologai” atsirado kaip šioje verdančioje, kunkuliuojančioje avangardinėje 10-jo deš. pradžios terpėje. „Archeologų” performansai pasižymėjo butaforiškumu, netgi teatrališkumu, dažnai imituojant šou, komercinės kultūros reginio formatą ir, paprastai, kintančiu dalyvių skaičiumi. Grupės „teatrališkumas” visada maskavo subtilų žaidimą „komerciniais” įvaizdžiais, taip pat „provincijos” kategorija, provincijos grožio ir „teatro” supratimu. Ši grupė, ko gero, viena pagrindinių ir žinomiausių Šiaulių performansą atstovaujančių grupių.

Nuo 1993 metų Redai ir Arūnas Uogintai, pasivadinę ARCEOLOGAIS, kuria performansus, dalyvauja šiuolaikinio meno festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, JK; dalyvauja parodose Italijoje, Kinijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kt.

Daugiau: http://letmefix.lt/Archeologai_(Ar%C5%ABnas_ir_Reda_Uogintai)

Paroda veiks iki rugsėjo 29 d.