.
2012    03    04

Projekto „Trys tapybos pamokos“ paroda „Nauja konceptuali tapyba“ Kauno Paveikslų galerijoje

artnews.lt

Kovo 9 d., penktadienį, 17 val. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje  (K. Donelaičio g. 16, Kaunas) įvyks tarptautinio projekto „Trys tapybos pamokos“ parodos „Nauja konceptuali tapyba“ atidarymas.

Trijų tapytojų Paweł Łubowski (Lenkija), Kaido Ole (Estija) ir Jono Gasiūno (Lietuva) kūrybos pristatymu norima dalinai parodyti šiandieninėje tapyboje vyraujantį menininkų mąstymą, jų poziciją, keliamas koncepcijas, idėjas ir išraiškos priemones tapyboje. Projekte dalyvaujančių menininkų kūryba pastaruoju dešimtmečiu ne tik palieka svarų indėlį šiuolaikinės tapybos raidoje, bet ir formuoja didžiulę įtaką tapybos pasaulyje.

Lenkų menininkas Paweł Łubowski „tapytojas-analitikas“, jau daugiau nei du dešimtmečius „tapybos kalbą“ išreiškiantis tiek tradicinėmis tapybos priemonėmis, tiek fotografijos, objekto, video pagalba. Tai menininkas nusprendęs dematerializuoti savo tapybą. Projekto parodoje pristatomi autoriaus tapybos, video ir objekto – instaliacijos kūriniai.

Kaido Ole – vienas žinomiausių ir garsiausių šiuolaikinių Estijos menininkų (2003 m. menininkas, atstovaudamas Estiją, savo kūrybą pristatė ir viename iš garsiausių pasaulinių meno forumų – Venecijos bienalėje). Kūryboje tapytojas išsiskiria savo individualiu stiliumi, kuris parodo menininką labiau išskirtinį ir pastebimą kūrybinių kartų kaitoje. Tai menininkas svajotojas, perfekcionistas ir idealistas. 1990 m. savo kūrybą pradėjęs abstrakčių kompozicijų tapyba, jis labiau žinomas kaip minimalistinių žmogaus figūrų, konceptualių minimalistinių kompozicijų autorius. Kaido Ole – tai ne vien tapytojas, tai ir performanso, video menų kūrėjas. Parodoje bus pristatomi du autoriaus tapybos ciklai: „Kaido mąsto“ ir „Kaido ieško tinkamos vietos“.

Jonas Gasiūnas – vienas ryškiausių Lietuvos tapytojų, kurio kūryba gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Menininkas XX a. devintajame dešimtmetyje įsiliejęs į dailės pasaulį, atsisakęs tradicinės to laiko tapybos puoselėjimo, nuo 2000 m. drobėje piešinį piešdamas žvakės liepsnos ir dūmų pagalba, konceptualizavo tapybą. Savo kūryboje autorius dažnai permąsto praeitį, menininkas, istorijos atžvilgiu, nevengia ironijos, dažnai ją „perrašinėja“ savaip. Už tapybos galimybių atnaujinimą ir šiuolaikinio mąslaus meno idėjų sklaidą 2010 metais menininkas apdovanotas Lietuvos nacionaline meno ir kultūros premija. Projekto parodoje pristatomi naujausi autoriaus tapybos darbai, tarp kurių ir niekur dar neeksponuotos drobės.

Pirmoji projekto „Trys tapybos pamokos“ paroda surengta galerijoje „Szyperska“ (Poznanė, Lenkija, 2011 m. gruodžio 12 – 2012 sausio 15).

Paroda „Nauja konceptuali tapyba“ Kauno paveikslų galerijoje – antroji šio projekto paroda. Trečioji (ir didžiausia savo apimtimi) projekto paroda bus pristatyta š. m. rugsėjo mėn. Tartu (Estija) miesto muziejuje.

Projekto kuratoriai: Krzysztof Stanislavski (Varšuva, Lenkija), Arvydas Žalpys (galerija „Meno parkas“).

Paroda veiks iki balandžio 8 d.

Iliustracijoje: Kaido Ole, Kaido ieško tinkamos vietos V. Drobė, aliejus, 190 X 200, 2010