.
2016    06    23

Projektas „Tiltas-Passerelle“ Kaune

artnews.lt

Tiltas

Birželio 30 d. 18 val. vyks projekto „Tiltas-Passerelle“ trumpametražių animuoto bei dokumentinio filmų, sukurtų po kūrybinių dirbtuvių įkalinimo įstaigose Lietuvoje ir Prancūzijoje, pristatymas Kauno kino centre „Romuva” (Laisvės al. 54, Kaunas 44246). Kino centro hole renginio metu veiks nedidėlė nuteistųjų kūrinių, sukurtų projekto kūrybinių dirbtuvių metu, ekspozicija.

Apie projektą

Projekto „Tiltas-Passerelle” kūrybinės dirbtuvės su nuteistaisiais vyko 2015 m. rugsėjo mėn. Marijampolės pataisos namuose ir lapkričio mėn. Roanne miesto moterų kalėjime. Nuteistieji buvo pakviesti kurti istoriją ir jos vizualų pasaulį, inspiruotą Nac. M.K. Čiurlionio dailės muziejaus bei Liono dailės muziejaus kolekcijų reprodukcijų. Vadovaujant menininkams iš abiejų šalių, jie eksperimentavo piešdami, tapydami, naudodami koliažo techniką, rašydami, įrašinėdami balsus ir garsus. Rezultatas žiūrovui leidžia įsijausti į įkalintų asmenų jausenas, jų laisvės troškulį išreikštą  pabėgimu į įsivaizduojamą pasaulį. Tai parodo, kaip universali meno kalba gali būti tiltas tarp savęs, kitų ir išorinio pasaulio.

Projekto pavadinimas – Tiltas-Passerelle – išreiškia ryšį, tarp dviejų skirtingų pusių – dviejų šalių kultūrų (Prancūzijos ir Lietuvos), tarp žmonių esančių laisvėje ir įkalinimo įstaigoje, tarp muziejaus ir visuomenės. Tokio pobūdžio projektai gali tapti esminiais, turinčiais grandininę reakciją. Renginys sujungia ir įtraukia įvairius žmones – pradedant menininku, muziejininku, nuteistuoju, baigiant – žiūrovu ar praeiviu, atsitiktiniu parodos lankytoju.

Kūrybinių dirbtuvių tikslas buvo vystyti kalinių pasitikėjimą, padėti pažinti savo pozityvų kūrybiškumą, naudojant įvairias meno išraiškos priemones. Galutinis projekto kūrinys – trumpametražis filmas – atspindi prie filmo dirbusio kolektyvo darną – dalyvių subtilių atsivėrimų bendrumą, skirtingų gabumų sumą. Lietuvių ir prancūzų menininkai kūrybinių dirbtuvių metu abiejų šalių kalėjimuose trumpai supažindino nuteistuosius su keletu kūrybinių technikų (rašymu, piešimu, koliažu, raiškiu skaitymu, garso efektais). Dalyviai buvo skatinami naudotis Arte Povera ir Art Brut sričių elementais – kasdieniais savo kuklaus gyvenimo daiktais, smulkmenomis, pastebėtomis kūrybiškai. Su muziejų leidimu, kaip darbo priemonės ir įkvėpimo šaltinis buvo naudojamos muziejinių kūrinių reprodukcijos, tuo pačiu dalyvius supažindinant su kultūriniu kontekstu. Kūrybinių sesijų metu buvo kuriamos istorijos ir vaizdai. Projekto vadovė menininkė Judith Lesur pasiūlė temą – tiesiog įsivaizduoti naują neegzistuojantį pasaulį – svajones, košmarus, legendas. Tuomet užrašytos arba atpasakotos istorijos buvo atkuriamos koliažo arba fotomontažo technikomis, naudojant muziejines reprodukcijas (tapybos, skulptūros, kaukių) ir pačių dalyvių piešinius. Ką tik sukurti vaizdiniai kūriniai – personažai, jų aplinka – inspiravo pradėtos istorijos tesinį. Taip filmo struktūra buvo kuriama žingsnis po žingsnio.

Šio projekto sukurtas materialus „produktas“  – minėti du trumpametražiai filmai, buvo sukurti Judith Lesur, remiantis kūrybinių dirbtuvių metu gauta kūrinija.

2016 m. birželio 27 d. trumpametražių filmų pristatymas vyks Marijampolės pataisos namuose.

Birželio 28 d. pristatymas vyks Kalėjimų departamente prie LR teisingumo ministerijos.

„Tiltas–passerelle” dalyviai

Dalyvavę kūrybinėse dirbtuvėse 11-os nuteistųjų grupė Marijampolės pataisos namuose, 7-ių grupė Roanne miesto kalėjime, projekto garso dizaineriai Philippe Gordiani ir Ramūnas Jasutis, menotyrininkė Nac. M.K. Čiurlionio dailės muziejaus švietimo skyriaus vadovė Violeta Jasevičiūtė, muziejaus edukatorės Simona Lukėnienė bei Laura Kačinskienė, projetko kūrybinių dirbtuvių vedėjai ir dalyviai: Judith Lesur, Lukas Eugenijus Kolmogorcevas, Airida Rekštytė, Giedrė Legotaitė, Liono dailės muziejaus atstovai Marion Duffoux ir Pierre Lacôte, Roano kalėjimo socialinio skyriaus vadovė Corinne Capello, Marijampolės pataisos namų dailės studijos vadovas Antanas Baliukevičius bei skyriaus viršininkė Ingrida Stankevičienė.

Kūrybinė grupė: Judith Lesur, videomenininkė ir projekto vadovė; Lukas Kolmogorcevas – menininkas; Philippe Gordiani – garso menininkas ir režisierius; Ramūnas Jasutis – garso režisierius

Projekto rėmėjai: Rhône-Alpes Regiono taryba, Prancūzijos teisingumo ministerija, Prancūzijos kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba.

Projekto partneriai: Kalėjimų departamentas prie LR teisingumo ministerijos, Marijampolės pataisos namai, Roanne miesto kalėjimas (Prancūzija), Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Liono dailės muziejus (Prancūzija), „cadavre exquis“ (Prancūzija), kino centras „Romuva“.

Apie autorę

Autorės Judith Lesur biografijoje filosofijos studijas sekė rašymas, režisūra, filmų kūryba. Šiuo metu aktualiausios kūrybinės raiškos formos – performansai ir socialinių projektų, kūrybinių dirbtuvių organizavimas.

Jos kūrybai būdingos gausios kultūrinės citatos, kuriančios naują naratyvą su šiek tiek ironijos ir juodo humoro, dažnai apibrėžiantį žmogų kaip ir savidestrukcišką, griaunantį savo aplinką, bet kartu neprarandantį vilties atgimti iš naujo, atrasti savo vietą gamtoje, aplinkoje.

Judith vykdomi performansai labai asmeniški, terapiniai, siekiantys įsižiūrėti į savo sielą, peržengti savo baimes, atrasti savęs kaip sukultūrintos gyvybės formos ryšį su gamta. O akcijos ir dirbtuvės atskleidžia visiškai kitokią autorę – režisierę. Šiek tiek provokuojančią, nukreipiančią ir tiriančią kito reakcijas. Dirbdama su socialinės rizikos grupėmis kaip priemones naudoja įvairius kultūrinius produktus – meno kūrinių reprodukcijas, mitologiją, literatūrą, taip pat įtraukia įvairias institucijas partnerystei (galerijas, muziejus ir pan.). Menininkė skatina dirbtuvių dalyvius naudoti juos, kaip ženklus išreikšti savo būsenoms, pasakoti istorijoms. Savo kūriniams rinkdamasi medžiagą, ji  bendradarbiauja su muziejais – jų leidimu naudojasi kolekcijose esančių kūrinių reprodukcijomis (tokiu būdu prisidėdama prie muziejinio paveldo sklaidos). Muziejuose esantis menas kūrinių reprodukcijų pagalba tampa labiau prieinamu „izoliuotiems“ visuomenės sluoksniams.

Judith Lesur projektus su įkalinimo įstaigomis vykdo nuo 2001 m. (Prancūzijos Liono moterų ir vyrų kalėjimuose kūrybinio rašymo dirbtuvės, videofilmų kūrimo dirbtuvės Prancūzijos Roanne miesto vyrų kalėjime ir Madagaskaro vaikų kalėjime).

Judith Lesur yra gavusi dvi Prancūzijos rašytojų organizacijų stipendijas bei publikavusi tris knygas, taip pat pelniusi apdovanojimų trumpametražių filmų bei scenarijaus kategorijose.