.
2018    03    15

Pirmoji lietuvių menininkų kolektyvo Pakui Hardware solo paroda Londone

artnews.lt

„The Return of Sweetness“ (liet. Sugrįžtantis saldumas) – pirmoji lietuvių menininkų dueto Pakui Hardware, kurį sudaro Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, solo paroda Londone. Trims galerijos „Tenderpixel“ erdvėms menininkai sukūrė specialią instaliaciją, sudarytą iš levituojančių skaidrių kūnų, stiklinių ir silikoninių organų bei parafino objektų. Paroda tyrinėja metabolizmą tiek kaip metaforą, tiek kaip fizinį biologinį procesą, kuris vis labiau reguliuojamas iš išorės.

Metabolizmo metafora taikliai nusako žmogaus santykį su aplinka: iš jos nuolat imdama resursus, žmonija gaminasi sau ir savo veiklai energiją. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais dėl spartėjančios industrijos bei augančio žmonių skaičiaus, ši apykaita tapo iškraipyta – įvyko tam tikras metabolinis lūžis, po kurio nebeįmanoma atstatyti buvusios pusiausvyros. Po šio lūžio vystosi kiti netikėti procesai, kurių nebuvo galima numatyti, pavyzdžiui vien plastiku mintančios mikroorganizmų kolonijos.

Fizinis metabolizmo procesas taip pat nebėra vien individualus reikalas – jį vis labiau stebi, reguliuoja, spartina, nukreipinėja tiek kapitalizmas, tiek mokslas. Dirbtinai didinant derlių kiekius ir taip skurdinant maisto kokybę, jo vartojimas tik auga. Kartu su didėjančiais maisto produktais, auga ir mūsų skandžiai, kuriuos chirurginiu būdu tenka mažinti, spausti, dalinti. O mikroorganizmų metabolizmas pajungiamas išgauti naudingesnes žmogui medžiagas, tad šis biologinis procesas jau senokai tapo post-natūralus.

Parodoje „The Return of Sweetness“ metabolizmas įkūnijamas instaliaciją paverčiant vientisa sistema, kurioje susijungia atskiri elementai-kūnai, ir jos apykaita.

Menininkai šiemet taip pat surengs solo parodas MdBK šiuolaikinio meno muziejuje, Leipcige, Bielefelder Kunstverein, Vokietijoje, Italijos galerijoje L’Ascensore, Palerme, Manifestos bienalės metu. Taip pat dalyvaus grupinėse parodose XIII-oje Baltijos Trienalėje, Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, Musee d’Orsay muziejuje Paryžiuje, MAXXI muziejuje Romoje (XXI amžiaus meno muziejus) ir kitose.

Iliustracijoje: Pakui Hardware, The Return of Sweetness, 2018. Stiklas (detalė)

Parodos partneris: Lietuvos kultūros institutas