.
2011    06    08

Pettendi Szabo Peter paroda „Fonas. Ar esi buvęs Budapešte?“ „Vilniaus fotografijos galerijoje“

artnews.lt

Birželio 9 d., ketvirtadienį, 17 val. „Vilniaus fotografijos galerijoje“ atidaroma Pettendi Szabo Peter (Vengrija) fotografijos paroda „Fonas. Ar esi buvęs Budapešte?“. Atidaryme dalyvaus darbų autorius. Maloniai kviečiame dalyvauti.

Pettendi Szabo Peter (g. 1970) – fotografas, kinematografas, nuo 2007 m. Vengrijos fotografų asociacijos narys. Projekte  „Fonas. Ar esi buvęs Budapešte?“  (2007) visos fotografijos grupuojamos po dvi. Pirmojoje užfiksuotas žmogus ar jų grupė naktinio Budapešto  fone: šalia Széchenyi Chain tilto, su Parlamento rūmais užnugary. Iš pirmo žvilgsnio darbai primena tipiškas turistines fotografijas, kokiomis yra užpildomi kiekvieno keliautojo mėgėjiški albumai.  Antrojoje diptiko fotografijoje tie patys žmonės Budapešto fone, tik fotografuota iš tolėliau. Čia ir pasimato, jog miesto fonas tėra tentas su Vengrijos sostinės  vaizdu, stovintis vidury lauko ar šalia apgriuvusių trobesių – aplinkoje, kur fotografuojamasis  gyvena ar dirba. Fotografijose vaizduojami  žmonės niekada nėra buvę savo gimtosios šalies sostinėje, jiems tai yra jų vienintelės nuotraukos „iš Budapešto“.
Pettendi Szabo Peter fotografuodamas padaro du vaizdinius įrašus: viename su reprezentaciniu miesto vaizdu, kitame – su faktine aplinka, tokiu  būdu atskleisdamas socialinę atskirtį tarp turtingiausio šalies miesto ir visai netoliese esančių miestelių, kur gyvenimas visiškai kitoks.

Fotografijų seriją papildo dokumentinis filmas, kuriame menininkas fotografuotus asmenis kalbina apie jų gyvenimą provincijoje ir apie įsivaizduojamą gyvenimą Budapešte.

Paroda veiks iki birželio 25 d.