.
2011    05    20

Performansų vakaras galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

Gegužės 20 d., penktadienį, 20 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) vyks dviejų menininkų performansai.

Pirmasis performansas: Ruppe Koselleck „Žalios naftos paveikslai“.

Performanso metu menininkas sukurs paveikslų ant popieriaus bei drobės vietoj dažų naudodamas specialų žalios naftos mišinį (Crude Oil Painting ©) – ši priemonė pagaminta iš įvairiuose pasaulio paplūdimiuose surinktų naftos atliekų. Lankytojas gali pasirinkti, kokia nafta paveikslas turėtų būti nutapytas – pavyzdžiui su lipniomis atliekomis iš Belfasto paplūdimio (2006), Tel Avivo (2002) ar pan.
Menininkas planuoja užkariauti BP (British Petroleum) – perpipirkti įmonę lėšomis, uždirbtomis iš jos pačios teršalų ir atliekų. 
Tolimesniuose menininko planuose – Shell ir Exxon užkariavimas. Jei seksis, autorius tikisi perpirkti daugelį kompanijų per artimiausius 250 metų.

Antrasis vakaro performansas: Vaidos Tamoševičiūtės „Kai baigiasi sapnai“.

„Tai bus savotiškas ritualas. Atsisveikinimo ir susitaikymo su praradimu ir savimi, ritualas. Pasinaudosiu vienu išsiskyrimo simboliu, tapusiu kultūriniu stereotipu (literatūroje, filmuose, dainose) buvusio artimo žmogaus laiškų, nuotraukų plėšymu. Tik plėšomi bus ne jie. Šį atsisveikinimo būdą-burtą, atėjusį iš senovės, man perdavė mama. Tai paprastas psichologinis triukas, vidinio skausmo perkėlimas į fizinį veiksmą. Trauminio įvykio iškėlimas, pripažinimas ir pergyvenimas iš naujo, veda į susitaikymą ir išgijimą. Performansą lydės „Atleidimo sau“ malda, kurią parašiau, pasinaudojusi amerikiečių dvasininko R. de Grandi sukurta „Atleidimo malda“. Pastarąją jis naudoja sielos gydymui ir primena, kad atleidimas yra ne jausmas, bet valios sprendimas. Paėmusi tik vieną dalį, aš sukūriau savo maldą, susidedančią iš daugybės gabalėlių, nuodėmių ir priekaištų atpažįstamų daugeliui. Tai mano labai asmeniškas ir visiškai nuasmenintas pasakojimas. Istorija, kuri kasdien atsitinka daugybei žmonių“, – apie performansą pasakojo Vaida Tamoševičiūtė.