.
2017    01    30

Patricijos Jurkšaitytės paroda „Nacionalinė portretų galerija“ ŠMC

artnews.lt

Jurksaityte


Vasario 3 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaroma Patricijos Jurkšaitytės paroda „Nacionalinė portretų galerija“. Parodos kuratorė: Asta Vaičiulytė.

Patricijos Jurkšaitytės paroda „Nacionalinė portretų galerija“ – tai 12 jaunų moterų portretų serija. Šių modelių tapatybė nuslėpta, asmenybės individualumas – „ištrintas“, jų atvaizdus skiria tik anatomija, o vienija atmosfera – renesansinės tapybos estetika ir uždarumas bei neprieinamumas, radęsi tapant šias moteris, žvelgiančias į save veidrodyje. Sunaikinusi ryšį tarp portreto ir žiūrovo, Jurkšaitytė išardo ir reprezentacijos iliuziją – gražias merginas portretuose galime tik apžiūrėti, bet jos nei savęs, nei mūsų neatliepia.

Šioje 2015–2017 m. sukurtoje ir pirmąkart pristatomoje portretų serijoje atpažįstami Jurkšaitytės kūrybai būdingi bruožai – parodyti tai, kas nematoma, parodyti per trūkumą, parodyti nesamą. Ankstesniuose savo tapybos cikluose, pašalindama veikėjus ir siužetams reikšmingus atributus iš klasikinių paveikslų („Peizažai ir interjerai“, nuo 2005 m.), ji atverdavo marginalias, periferines zonas ir sukurdavo naujo siužeto galimybę, arba, mažųjų olandų stiliumi įamžindama antikvariatų interjerus („Olandiškos istorijos“, nuo 2013 m.), sutrikdydavo ir laiko, ir erdvės atpažinimą. „Nacionalinėje portretų galerijoje“ šį trikdančio (ne)atpažinimo, prasmės pakitimo ir ryšio trūkumo jausmą sužadina nebe tuščios erdvės ar daiktai, bet veidai, žvelgiantys pro mus, į save.

Patricija Jurkšaitytė (g. 1968 m. Vilniuje) 1993 m. baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, mokėsi  dailininko Kęstučio Zapkaus kurse. Nuo 1992 m. jos darbai pristatomi grupinėse ir personalinėse parodose Lietuvoje, Olandijoje, Danijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Turkijoje. Jurkšaitytės kūrinių yra privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Architektūra: Marija Olšauskaitė
Garsas: Vytas Rasimavičius
Grafinis dizainas: Jurgis Griškevičius

Parodą remia: Lietuvos kultūros taryba

Padėkos: portretų modeliai, Leo Cohen, Rūta Frankė, Eglė Gineitytė, Vidmantas Ilčiukas, Arūnas Jonikas, Aistis Kavaliauskas, Rokas Likauskas, Lina Michelkevičė, Marius Puskunigis, Antanas Serafinas, Marius Vaitkus, Rokas Valiauga, Lina Žukienė

Vaizdas: Patricija Jurkšaitytė, iš serijos „Nacionalinė portretų galerija“, 2015–2017, aliejus ant drobės, 77x53cm. Nuotrauka: Vidmantas Ilčiukas

Paroda veiks iki kovo 8 d.