.
2011    08    02

Paroda „Klaipėda. Juoda/Balta“ KKKC Parodų rūmuose ir Fotografijos galerijoje, Klaipėdoje

artnews.lt

Rugpjūčio 4 d., ketvirtadienį, 18 val. Fotografijos galerijoje (Tomo g. 7) ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji vandens g. 2) vyks fotografijų projekto „Klaipėda. Juoda/Balta“ parodos atidarymas.

Miestą, kuriame gyvenama, galima laikyti organiška žmogaus dalimi. Jo garsai, kvapai, vaizdai – visa supa gyventoją tarsi antroji oda. Tačiau simbioziškas bendrumo, abipusės priklausomybės jausmas yra nunykęs. Dažniausiai žmogus kasdieniais maršrutais juda inertiškai jų nė nepastebėdamas. Miestas jam tėra spalvingas gaudesys su įpročio nugludintais paviršiais. Projektu „Klaipėda. Juoda/Balta“ siekta reabilituoti miestą, padėti kiekvienam iš naujo atrasti jo veidą, suaižytą pačių įvairiausių tekstūrų, neįprastų, nuolat kintančių detalių. Kompleksiška miesto struktūra parodoje išsiskleidžia įvairiais aspektais – uostamiestis čia ir asmeniškas, ir romantiškas, ir skaudus, ir industrinis, ir… Miesto portretų gausa leidžia jį pamatyti vis kitokiomis aplinkybėmis, vis kitu charakteriu.

Visos eksponuojamos fotografijos yra monochrominės. Klasikinė juoda ir balta spalvinė gama projekto rengėjų pasirinkta neatsitiktinai. Siekta išlaikyti chromatinį vaizdo vientisumą, kuris leidžia labiau susikaupti ir fotografijas stebėti kaip vieningos visumos detales. Be to, juodos ir baltos spalvų opozicija mūsų kultūrinės patirties tinkle yra įgijusi daugybę perskaitymo galimybių, tokių kaip diena-naktis, gėris-blogis, skurdas-gerovė – galiausiai pats gyvenimas yra tamsių ir šviesių akimirkų sąjunga. Tad šio projekto rėmuose juoda ir balta yra ne tik spalvinio kodo nuoroda, bet ir kvietimas pamatyti ir pažinti įvairias savojo miesto gyvenimo linijas – tiek teigiamas, tiek neigiamas.

Fotografijos parodai buvo atrinktos iš LFS Klaipėdos skyriuje saugomų archyvų, kuriuose tiek jau primirštų, tiek dabar iškiliais grandais laikomų menininkų pavardės. Šių stebėtojų užfiksuoti miesto vaizdai projekte sugretinami su šiandieniniu miesto fotoliudijimu. Iš viso eksponuojamos šešiolikos autorių fotografijos.
Pasirinkta praeities ir dabarties vaizdų dialogo strategija įdomi, nes leidžia pastebėti kartu tiek miesto kitimą, tiek po visomis naujovėmis išliekantį pastovumo pamatą. Praeities ir dabarties vaizdai leidžia pajusti ne tik paties miesto, bet ir jį fiksavusių kūrėjų dėmesio objektų įvairovę, raiškos priemonių kaitą.

„Klaipėda. Juoda/Balta“ yra vizualinis dokumentas, liudijantis šiandieninę, gyvą nuolat kuriamą miesto istoriją, kurios dalimi yra ir visi uostamiesčio gyventojai.

Parodos autoriai: Raimundas Urbonas, Artūras Šeštokas, Viktoras Trublenkovas, Remigijus Treigys, Valdas Ancevičius, Leonas Kilčiauskas, Vaclovas Straukas, Petras Malūkas, Berta Stubraitė Bocullo, Evelina Kerpaitė, Juozapas Kalnius, Vytautas Kumža, Evelina Daugėlaitė, Paulius Sadauskas, Kristina Gentvainytė, Valdas Ančeris.

Paroda vyks iki 2011 09 04 d.

Iliustracija: R. Treigys „Baimė“