.
2018    05    17

Paroda „Žaidžiame klases“ galerijoje 555

artnews.lt

Gegužės 21 d., pirmadienį, 18 val. Galerijoje 555 (T. Ševčenkos g. 16F, Vilnius) atidaroma paroda „Žaidžiame klases“.

„Žaidžiame klases“ – grupinė skirtingų kartų tapybos atstovų paroda, kviečianti panirti į paveikslų ekosistemas ir pamiršti aplinkinį kontekstą. Parodoje vadovaujamasi semiotine teksto samprata, kad bet koks objektas, šiuo atveju paroda, gali būti laikomas vientisu tekstu, uždara reikšmių sistema. Tad parodą „Žaidžiame klases“ siūlome skaityti kaip asociatyvia vaizdų kalba parašytą tekstą.

Šis tekstas pasakoja pasaulio ir žmonijos istoriją. Iš Ramūno Čeponio tamsos užgimusios Žemės aušroje gyvena Jono Jurciko priešistoriniai žmonės. Skirtingose civilizacijose klesti Kristinos Kurilionok, Eglės Norkutės, Lauros Slavinskaitės ir Rūtos Matulevičiūtės sukurtų kultūrų atstovai, supami neapibrėžtų Ievos Skauronės, Dalios Kasčiūnaitės, Eugenijaus Cukermano gamtos stichijų. Technologiniai ir architektūriniai Vakarų civilizacijos pasiekimai ir jų padariniai išryškėja Lino Liandzbergio darbuose, o Jolantos Gegelevičiūtės paveiksluose iš nestruktūruoto chaoso gimsta nauja pradžia.

Visgi tai tėra vienas iš galimų parodos-teksto suvokimo būdų. Savo knygoje „Žaidžiame klases“, kuri ir įkvėpė šios parodos struktūrą bei paskolino pavadinimą, Julio Cortazaras skaitytojams pasiūlė keletą pasakojimo eigos variantų. Tas pats tekstas, priklausomai nuo knygos fragmentų eilės tvarkos, gali virsti nauja istorija, atveriančia naujas prasmes. Kaip ir Cortazaro knyga, ši paroda gali būti skaitoma ne vienu būdu. Ar tai bus optimistinė, ar pesimistinė žmonijos vystymosi, augimo versija, priklauso nuo žiūrovo pasaulėžiūros. Be to, iš parodoje eksponuojamų kūrinių galima sukonstruoti begalę trumpų skirtingų istorijų. Menininkų darbai yra atviri interpretacijoms ir sugretinimams, kuriuos galima kurti ne vien mintyse, bet ir asmeninėje kolekcijoje.

Paroda „Žaidžiame klases“ galerijoje 555 vyks iki birželio 16 d. Galerijos darbo laikas: II, III 12–19 val., VI 12–16 val. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodoje dalyvauja: Eugenijus Cukermanas, Ramūnas Čeponis, Krista Feigelovitz (Kristina Kurilionok), Jolanta Gegelevičiūtė, Jonas Jurcikas, Dalia Kasčiūnaitė, Linas Liandzbergis, Rūta Matulevičiūtė, Eglė Norkutė, Ieva Skauronė ir Laura Slavinskaitė

Parodos kuratorė: Deima Žuklytė-Gasperaitienė