.
2017    09    01

Paroda „Krepšelis ir kiti demonai“ Dailininkų sąjungos galerijoje

artnews.lt

Rugsėjo 5 d., antradienį, 17 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma šiuolaikinio meno paroda „Krepšelis ir kiti demonai“.

Ši paroda, pasak dailėtyrininkės Ritos Mikučionytės, – tai motyvuojantis impulsas dar kartą susivokti, koks yra tikrasis mūsų gyvenimo ekonominis matas, t.y. krepšelis. Juk dažnai pasijuntame tarsi eitume per kasdienybę lyg tūli elgetos apsikarstę įvairiausiais ryšulėliais… O kaip galėtų atrodyti tie valstybės visiems vienodai atseikėti įsivaizduojami krepšeliai? Matyt, skaidrūs ar nepermatomi, galbūt didesni ar visiškai mažuliukai, greičiausiai, tvirti ar tąsūs – tokie vaizduotės posūkiai tik mūsų ir parodos „Krepšelis ir kiti demonai“ dalyvių valioje!

Parodą inicijavo grupės „Iš reikalo“ menininkės – Jurgita Jasinskaitė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Marta Vosyliūtė. 2009 m. susibūrusi ši grupė jau spėjo pasižymėti socialiniais meno projektais ir akcijomis, kurioms būdinga menininko santykio su sociumu problematika.

Universali ekonominė pagalba skiriant finansinės paramos krepšelį dažniausiai yra ypatingai asmeniška ir jausminga, ypač turint omeny kintančius dydžius, t.y. santykį tarp sumokamų mokesčių bei iš jų atrėžtos valstybės finansuojamos dalies. Neretai realūs arba tariami demokratiniai visuotinių dalybų principai eliminuoja konkretų žmogų, t.y. nuasmenina ir demoralizuoja individualią situaciją.

Menininkai yra ne tik kūrėjai, bet ir mokinio ar studento tėvai, pedagogai, pagaliau, sveikatos įstaigų pacientai. Taigi juos jaudina ne tik kultūros rėmimo politika ir vadyba – jiems taip pat rūpi mokinio, studijų, neformalaus ugdymo, net kompensuojamų vaistų krepšeliai, nuo kurių dydžio priklauso jų pajamos ir asmeninė sveikata. Taip, menininkai šiandien puikiai skaičiuoja!

Vienuolika parodos „Krepšelis ir kiti demonai“ autorių – Rima Blažytė, Eglė Ganda Bogdanienė, Simonas Dūda, Greta Grendaitė, Robertas Gritėnas, Jurgita Jasinskaitė, Aušra Jasiukevičiūtė, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Kristijonas Miliūnas, Tomas Vosylius, Marta Vosyliūtė – skirtingomis meninėmis formomis išreiškė savo požiūrį ir pilietinę poziciją į krepšelių sistemą. Ekspozicijoje dominuoja kūrybos įvairovė, pradedant biurokratijos kritika, krepšelio kaip tūrinio objekto transformacijomis ir baigiant skaudžia asmenine patirtimi bei sugretintų aplinkybių paradoksais.

Prie darbų neieškokite menininkų pavardžių – rasite tik kūrinio metrikas, kai kur trumpus sumanymų komentarus – tai daroma sąmoningai, kad pajustume, kaip asmeniška tampa visuotina, ir atvirkščiai. Taip visi kartu turėsime progą atpažinti realius įvykius, prisiminti žinomas pasakas ir nusikelti į siurrealias vizijas.

Parodos laikas: 2017 09 05 – 2017 09 29.

Atidarymas: rugsėjo 5 d., antradienį, 17 val.

Darbo laikas: I-V 10-18, VI 10-16.

Lankymas – nemokamas.

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.