.
2017    08    14

Paroda „Imaginarium: Kitapus regimybės“ Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

Rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma šiuolaikinio meno paroda „Imaginarium: Kitapus regimybės“. Parodos koncepciją įkvėpė filosofų Vilémo Flusserio, Maurice Merleau-Ponty ir Jacques Lacano idėjos atspindžio mene tema.

Parodos dalyviai: Julija Pociūtė, Povilas Ramanauskas, Gintarė Stašaitytė, Lukas Šiupšinskas, Dainius Trumpis, Neringa Vasiliauskaitė.

Parodos kuratorė Evelina Januškaitė-Krupavičė: „Meno kūrinio prasmė glaudžiai siejasi su kūrėjo pasąmonės ir kolektyvinės atminties raiška. Vizualų kūrinį įvardijame ekranu – terpe, kurioje pateikiamas turinys. Atminties turiniai gali būti transliuojami tik išoriškai juos fiksuojant – verbalizuojant, užrašant, medijuojant, perteikiant įvairiomis meno formomis. Kitaip tariant, išorėje juos atspindime, reflektuojame.

Kasdienis atspindžio matymas yra įprastas reiškinys, o savo paties atvaizdo reprezentacija meno kūrinyje įgauna estetinio patyrimo pamatą ir kvestionuoja „aš-kitas-aš“, „aš-ne-aš“ sampratą. Šios parodos kūriniai konceptualizuojami pasitelkiant reflektuojančius paviršius ir šviesą: taip sukuriami vizualūs atminties transliavimo ekranai, kuriuose (ne)tiesiogiai dalyvauja ir žiūrovas. Pasąmoniniai kūrėjo ir suvokėjo procesai tampa kūrybiniu katalizatoriumi, o atmintis veikia kaip talpykla, kurioje glūdintys ir nuolat besikeičiantys turiniai formuoja meno kūrinio suvokimą.

Šiandieninėje ekraninėje visuomenėje, kurioje dominuoja atvaizdas, laiko ir erdvės sąvokos tampa pernelyg reliatyvios. Lokacija nebėra konkreti horizonto riba, o veikiau tinklinė terpė įvairioms jungtims ir sąveikoms rastis. Atspindys egzistuoja ties riba, jungiančia ekrano paviršių ir tai, kas yra už matomo. Kadangi negalime pažvelgti anapus atspindžio / regimybės, ta numanoma plotmė virsta mistifikuota atminties ir įsivaizdavimo erdve – imaginariumu, kurią savo kūriniais autoriai mėgina priartinti prie žiūrovo.“

Paroda yra yra Dailininkų sąjungos galerijos projekto „Rytojaus horizontai“, skirto palaikyti ir skleisti jauną profesionalią kūrybą Lietuvoje, dalis.

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Parodos laikas: 2017 08 18 – 2017 09 09.
Atidarymas – rugpjūčio 17 d. 18 val., uždarymo renginys – rugsėjo 8 d. 18 val.
Galerijos darbo laikas: II-V 10-18, VI 10-16.
Parodos lankymas – nemokamas.