.
2012    02    29

Paroda „Vietos karta“ veža žiūrovus į Kauno fotografijos galeriją ir susitinka „Vietoje“ Vilniuje

artnews.lt

Kovo 2 d., penktadienį, 18.00 val. Kauno fotografijos galerijoje atidaroma grupinė paroda „Vietos karta: atvaizdas, atmintis ir fikcija Baltijos šalyse“. Į ją žiūrovus pirmyn ir atgal veš autobusas iš Vilniaus – pirmieji dvidešimt užsiregistravusių vyks nemokamai (daugiau žemiau).

Kovo 3 d., šeštadienį, 18.00 val. maisto ir gėrimų „Vietoje“ (Šv. Ignoto 12, Vilnius) vyks parodos knygos pristatymas ir bendraautorių bei menininkų skaitymai ir pasikalbėjimai.

Parodoje dalyvauja daugiau kaip 10 jaunų Estijos, Latvijos ir Lietuvos menininkų, naudojančių fotografiją. Kuratorius Vytautas Michelkevičius kartu su menininkais bando apibrėžti „Vietos kartą“ ir surasti specifiškų vietai Baltijos fotografijos bruožų. Paroda anglišku dviprasmiu pavadinimu „Generation of the the Place: Image, Memory and Fiction in the Baltics“ pirmą kartą vyko vienoje iš pagrindinių Talino meno erdvių – Talino parodų rūmuose (Kunstihoone).

Kartu su paroda bus pristatoma jos išplėstinė versija – knyga „Vietos karta“ (Mene, 2011), kurioje dalyvauja 14 menininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Tai 216 puslapių dvikalbė knyga, kurią sudarė Vytautas Michelkevičius, o tekstus apie fotografijas ir jų kontekstą parašė lietuvių, latvių ir britų kritikai. Tai vienos kartos menininkų, gimusių dešimtmetyje tarp 1970-ųjų ir 1980-ųjų vidurio, fotografijų albumas. Visi jie yra iš Baltijos šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos. Gimę Tarybų Sąjungoje, tačiau subrendę nepriklausomose valstybėse, kur sociokultūrinis peizažas keitėsi ypač greitai, jie mąsto vaizdais, kuria fikcijas ir įvaizdina atmintį labai skirtingai, tačiau kartu ir paraleliškai.

Šia paroda ir knyga Vytautas Michelkevičius kartu su savo karta siekia peržvelgti kaip XX a. aštuntajame–devintajame dešimtmetyje gimę Baltijos šalių menininkai naudoja fotografiją. Dviejų epochų sandūroje užaugusią kartą tebelydi gyvi prisiminimai iš ankstyvosios vaikystės Tarybų Sąjungoje ir paauglystės nepaliaujamai besikeičiančioje posovietinėje aplinkoje. Tokia vietinio fin de siècle patirtis suteikė šiai kartai savitą bendrumo jausmą, aiškiai atskiriantį ją nuo ankstesnės ir vėlesnės, grynai posovietinės, kartos.

Parodoje ir knygoje dalyvaujantys menininkai: Arnis Balčus (LV), Ugnius Gelguda (LT), Marge Monko (EE), Akvilė Anglickaitė (LT), Ieva Epnere (LV), Krista Mölder (EE), Robertas Narkus & Milda Zabarauskaitė (LT), Kaspars Podnieks (LV), Elina Ruka (LV), Rimas Sakalauskas (LT), Tadas Šarūnas (LT), Sigrid Viir (EE), Ivars Gravlejs (LV).
Knygos tekstų autoriai: Harry Weeks (UK), Jurij Dobriakov (LT), Vytautas Michelkevičius (LT), Sergei Kruk (LV), Lina Michelkevičė (LT).

Paroda ir knyga kelia klausimą, ką reiškia būti karta, siejama šios konkrečios vietos? Ar vieta kuria mus, ar mes kuriame savąją vietą? Ar geopolitinė regiono vienybė reiškia, kad esama bendrumų ir jo mene? Kokia yra bendra kartos atmintis ir kaip ji išryškėja jos vaizdinijoje? Kokias bendras patirtis, tikras ar fiktyvias, galime atsekti vienos kartos menininkų darbuose?
Parodoje susipina keletas teminių sluoksnių. Tai dokumentinės fotografijos, kaip žanro, kvestionavimas, fotografinis mąstymas apie laiką bei vietą, savitų vietos ypatybių bei bendrų kartos bruožų paieška ir tyrimas, kaip ši menininkų karta naudoja fotografinius atvaizdus.

Pirmieji dvidešimt žiūrovų užsiregistravę į autobusą, vežantį iš Vilniaus į parodos atidarymą Kaune, keliaus nemokamai į abi puses. Išvykimas iš Vilniaus kovo 2 d. (penktadienį) 16.00 val. (nuo Neste degalinės Kauno g. / Švitrigailos g. sankryžoje), grįžimas iš Kauno 22.00 val. Registruokitės parašydami kuratoriui Vytautui Michelkevičiui laišką adresu vytautasmi@gmail.com iki kovo 1 dienos 17 val. Ryšį su autobusu palaikys Jurijus Dobriakovas tel. 868741035.

Iliustracija viršuje: Arnis Balčus iš serijos „Amnezija“, 2008