.
2011    02    01

Nidos meno kolonija – medijų meno festivalyje „Transmediale“

artnews.lt

Nidos meno kolonija (NMK) pirmąją vasario savaitę įsikurs „Transmediale“ festivalyje Berlyne. Viename svarbiausių medijų meno renginių Europoje NMK kuratoriai Vytautas Michelkevičius ir Mindaugas Gapševičius kartu su partneriais įgyvendins „TRACES Tea and Radio Lounge“ programą. Vienuoliktasis meno ir skaitmeninės kultūros festivalis su tema „Response: Ability“ pristatys daugiau nei 150 skirtingų tarpdisciplininių projektų ir jame dalyvauja daugiau kaip 170 menininkų, tyrėjų ir medijų aktyvistų.

„Šiais metais „Transmediale“ festivalis ypatingą dėmesį skiria atviroms, bendradarbiavimą skatinančioms struktūroms, todėl į jį puikiai įsilieja mūsų „TRACES“ projektas, ieškantis naujų galimybių skirtingų šalių menininkams ir kuratoriams dirbti kartu,“ – pasakojo Nidos meno kolonijos programų direktorius Vytautas Michelkevičius.

„TRACES Tea and Radio Lounge“ pasiūlys alternatyvą įprastam „greitajam“ festivalių ritmui, sukurdamas „lėtąją susitikimų zoną“. Drauge su kuratoriais Jodi Rose ir Philippe‘u Francku prie lietuviškų žolelių arbatos puodelio pasidalinti mintimis, surengti koncertą ar papasakoti apie savo patirtį bus kviečiami festivalio dalyviai ir svečiai. Pasiklausyti transliacijų bus galima ir „gyvai“ internetu, adresu http://www.t-r-a-c-e-s.net/traces/lounge. Neturintiems galimybės įrašų klausytis tiesiogiai medžiaga bus viešai prieinama dar mėnesį po renginio.

„TRACES“ projektas taip pat kvies sudalyvauti rezidencijų programoje (2011 m. kovo-gegužės mėn.) Nidos meno kolonijoje, kur kūrybiška vienatvė ir marios laiko bus skirtos menininkų ir kuratorių atpalaiduojančiai ir produktyviai veiklai. NMK yra 2011 kovo mėnesį atsidarantis naujas Vilniaus dailės akademijos padalinys, skatinantis tarptautiškumą, inovacijas ir eksperimentus meno edukacijoje. Joje nuolat veiks 5 rezidencijos Lietuvos ir užsienio menininkams, taip pat seminarai, kūrybinės dirbtuvės ir konferencijos su galimybe apnakvindinti iki 60 žmonių.

„TRACES” (santrumpa išvertus iš anglų kalbos persiskaito taip „Tarpkultūrinių menininkų, kuratorių, tyrėjų apsikeitimų serija“) susideda iš serijos kultūrinių renginių, kuratorių diskusijų ir tarpkultūrinio bendradarbiavimo tarp trijų organizacijų – IRZU (Slovenija), Transcultures (Belgija) ir Vilniaus dailės akademijos Nidos meno  kolonijos (Vilnius/Nida). Projektas yra remiamas Europos komisijos programos „Kultūra 2007-2013”.