.
2011    04    18

Nacionalinėje dailės galerijoje startuoja ketvirtasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO ciklas

artnews.lt

 

Balandžio 21 d., ketvirtadienį, 20 val.  Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) vyks David A. Garcia paskaita „Tai, kas egzistuoja, tėra maža dalis to, kas įmanoma“.

David A. Garcia yra architektas, pedagogas ir tyrėjas. Vadovauja „David Garcia Studio“ – eksperimentinei platformai, kurios pagrindinė tyrimų sritis – ekstremalių sąlygų veikiama aplinka. David A. Garcia leidžia MAP („Manual of Architectural Possibilities“) publikaciją, kurioje moksliniai tyrimai glaudžiai siejami su architektūriniu projektavimu. Dėsto Lundo technikos universitete, karališkojoje Danijos menų akademijoje ir Bartlett architektūros mokykloje Londone.

Balandžio 21 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje prasidėsiančiame ketvirtajame ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO cikle bus nagrinėjama kaip veikia edukacijos mechanizmas, peržvelgiami architekto ugdymo scenarijai. Temą „EDUKACIJA“ penki pranešėjai gvildens įvairiais pjūviais: kokie pokyčiai įvyko architektūros disciplinoje, kokios jos vystymosi kryptys? kiek platus ir multidisciplininis gali būti architekto išsilavinimas? kaip edukacijoje sąveikauja tyrimo ir kūrybos metodai? ar meistro/pameistrio modelis tebėra aktualus šiuolaikinių architektūros ofisų veikloje? kaip architekto ugdymo procese atsispindi ideologiniai pokyčiai ir kontekstai? ar edukacija yra politinis įrankis?

Tema „EDUKACIJA“ savo požiūrius išsakys penki pranešėjai: architektas – tyrėjas David A. Garcia, architektūros profesorius, ekspertas Jüri Soolep, sociologė Albena Yaneva, architektūros ir urbanistikos istorikas bei tyrėjas Kazys Varnelis, architektė – muzikologė Catharina Dyrssen. Ciklo kuratoriai – Linas Lapinskas, Sabina Grincevičiūtė ir Edwin Gardner.

Tai jau ketvirtasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO renginys. Tęstinis įkvepiančių pokalbių projektas su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę. Daugiau informacijos ir video įrašus iš pirmojo paskaitų ciklo “2010 = 1990 + 20 metų laisvos architektūros”, antrojo „Modernizmas.lt: įtakos ideologijos, palikimas“ ir trečiojo „SHOW OFF*: Reginio architektūra“ galite rasti www.archfondas.lt.

Renginiai nemokami.

Šio ciklo paskaitas papildys ARCHITEKTŪROS [vaikų] FONDO* rengiami sekmadieniniai užsiėmimai šeimoms, kurių metu vaikai ir jų tėveliai turės progą kūrybiškai diskutuoti apie supančią aplinką, jos kokybę ir estetiką, susipažins su skirtingomis medžiagomis, patys kurs ir gamins realaus dydžio daiktus, maketus. Užsiėmimai vyks gegužės 8, 15 ir 22 dienomis, NDG edukacijos centre, 12 val. Registracija el. paštu arch@archfondas.lt. Renginiai nemokami.