.
2010    02    22

MOYTOY invazija „Kultūrpolyje“

artnews.lt

MOYTOY

Vasario 25 d.18 val. Klaipėdos kultūrų  komunikacijų centre (Bažnyčių g.4) atidaroma Gustės Karkalaitės – Pocevičienės paroda „Antspaudai ir jų paveikslai“.

MOYTOY – sąvoka, neturinti konkrečios reikšmės ar tiksliai apibrėžtos prasmės. Įvairūs internetiniai šaltiniai šio atraktyvaus meno užuomazgų pataria ieškoti XX a. 8-ajame dešimtmetyje gyvavusioje lowbrow stilistikoje, mįslinguose ar primityviuose pop siurrealizmo kūriniuose. Šiandien daugelis tai vadina tiesiog urban, t.y. miesto  menu, kone visuomet ironiškų charakterių ar personažų dizainu, figūratyviu arba kidult – žaislų suaugusiems menu. MOYTOY kuriamas įvairiausia technika ir įvairiausioje aplinkoje. Tai gali būti tapyba, piešiniai, skaitmeninis menas, skulptūros, dekoratyvūs buities aksesuarai. Toks menas veik visuomet pasižymi humoro jausmu – kartais tas humoras yra linksmas, kartais padykęs, o kartais tai tarsi sarkastiškos pastabos. Daugelis tokių netradicinių kūrinių autorių – savamoksliai. Šis provokuojantis, o kartais ir pakankamai „nemandagus“ (Gary Basemen, Robert Williams, Marion Peck, Eric White) menas niekuomet nepretendavo būti kažkuo daugiau nei  asmeninės subjektyvios  menininkų reakcijos į juos supančią aplinką. Būtent šios priežastys neleido  rengti  „žemo lygio“ taip vadinamojo lowbrow stiliaus darbų parodų galerijose, niekas apie jį neužsimena mokyklose. Nepretenduojančių į socialinę angažuotę, aktualių problemų sprendimus, šių, netradicinėmis vadinamų, meno atšakų kūrėjų šiandien priskaičiuojama ne viena dešimtis, jų elektroninių puslapių gausu internete, o šmaikštūs, ironiškai, fantastiškai beprotiški kidult objektai užtikrintai įsitvirtina dizaino salonuose, kūrybingų asmenybių interjeruose.

Šių savotiškų, įdomių personažų kūrėjų jau yra ir Lietuvoje. Vieną jų, MOYTOY pradininkė Lietuvoje Gustė Karkalaitė – Pocevičienė  Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre vasario 25 d. 18 val. pristatys personalinę parodą   „Anstspaudai ir jų paveikslai“.

Kiekvienas antspaudas, pasak G. Karkalaitės – Pocevičienės, turi savo konkrečią formą, nesikeičiančią, pastovią ir aiškią. Skirtingai nei žmogaus vaizduotė, kuri kartais sunkiai suvaldoma, iracionali, nepastovi. Todėl kartais būna sudėtinga užfiksuoti visus tuos nuostabius dalykus, spontaniškai gimstančius mūsų fantazijose ir negrįžtamai nugrimztančius užmarštin. Kaip teigia autorė, antspaudų pagalba ji bando, suvaldyti savo vaizduotę, kartu stebėdama kaip šioji priešinasi, ignoruoja antspaudo pradinę formą kartais visiškai atsisakydama tai formai paklusti. Tai – savistaba, sako Gustė,  meditacija, mokymasis ir žaidimas.

Pasinaudodami autorės MOYTOY stiliuje sukurtais antspaudais, parodoje žiūrovai galės patys kurti naujus eksponatus ir tapti tapti parodos bendraautoriais.

Kūrybinių užsiėmimų  metu (kurie vyks vasario 26 d.) norintys turės galimybę sukurti MOYTOY stiliaus paveikslą, personažą, dekoruoti MOYTOY  figūrėles. Dalyvių skaičius ribotas. Užsiėmimai mokami – 70Lt. Užsiėmimų pradžia – 17.30 val., trukmė – 3 val. Būtina išankstinė informacija: tel. 8 603 20271; galerija@kulturpolis.lt