.
2009    10    10

Lietuvių šiuolaikinio meno invazija Frieze meno mugėje Londone

artnews.lt

Frieze_Art_Fair

Vilniaus Šiuolaikinio meno centras spalio 15-18 d. pirmą kartą realizuoja specialų  institucinį meno projektą Frieze meno mugėje. Tai  skulptoriaus Mindaugo Navako specialiai mugei iš senų nebenaudojamų Šiuolaikinio meno centro langų daroma skulptūrinė instaliacija „Smash the Windows, Snatch the Crystals“ (Išdaužk langus, išnešk krištolą). Pasak projekto kuratorių Kęstučio Kuizino ir Simono Reeso, šis monumentalios skulptūros ir sovietinio modernizmo architektūros pastato elementų derinys yra žaisminga refleksija, kaip gali būti perdaromos tam tikros su istorija asocijuojamos meno formos ir atmintis.

1967 metais duris atvėrusio Vilniaus Šiuolaikinio meno centro architektūra (aut. Vytautas Čekanauskas) yra puikus sovietinio modernizmo – balto kubo – architektūros pavyzdys. Senų langų atsikratęs ŠMC yra viena nedaugelio institucijų Centrinėje ir Rytų Europoje, sugebėjusi greitai atsikratyti sovietinio palikimo ir tapusi viena dinamiškiausių ir įtakingiausių šiuolaikinio meno centrų regione.

Kūrinio pavadinimas skamba šiek tiek agitpropiškai ir puikiai atspindi visas bandomas materializuoti temas: monumentalios skulptūros atstovo Mindaugo Navako reidą  į sovietinio palikimo archyvą; realią struktūrinę ŠMC medžiagą; Tatlino bokštą (į kurį referuojama skulptūroje); ironizuojamas ir Vakarų susižavėjimas visais šiais aukščiau išvardintais dalykais.

Šį projektą lydės ir pokalbis Frieze mugės diskusijų programoje tema “Memories, Monoliths, Monsters?” (Atmintis, Monolitai, Monstrai?), kurioje bus aptariama, kuo monumentalumas posovietiniuose kraštuose skiriasi nuo monumento vaidmens ir jam priskiriamos reikšmės Vakaruose. Diskusijos dalyviai taip pat aptars su kokio tipo istorijomis bei kolektyvine atmintimi sąveikauja šie objektai. Diskusijoje dalyvauja Mark Godfrey (kuratorius, Tate Modern, Londonas), Edit András (meno istorikė ir kritikė, Budapeštas), Marko Luliç (menininkas, Viena), diskusiją moderuoja Simonas Reesas (kuratorius, ŠMC, Vilnius). Diskusija vyks paskutinę mugės dieną, spalio 18, sekmadienį, 12 val.

Pirmą kartą mugės programoje prisistato ir kelis metus Vilniuje egzistuojanti konceptualaus meno galerija Tulips & Roses, pristatanti tarptautinę menininkų  grupę, tarp jų ir lietuvius Gintarą Didžiapetrį, Liudviką Buklį bei Juozą Laivį. Šiemet galerija atrinkta į Frieze meno mugės programą “Frame”, kurioje dalyvauja ne daugiau nei 6 metus egzistuojančios galerijos, mugėje pristatančios solines savo menininkų parodas. Tulips & Roses stende savo projektą „Konceptas” rodys Gintaras Didžiapetris (stendo nr. R19).

Daugiau informacijos: www.friezeartfair.com/visitors/