.
2016    06    17

Lietuvių menininko Das Vegas darbas „Meno vertė: aukcionas“ bus pristatytas Europos šiuolaikinio meno bienalėje „Manifesta 11“

artnews.lt

Das Vegas

Vienas svarbiausių šių metų meno renginių jau vyksta Ciuriche, Šveicarijoje – birželio 11 d. atidaryta jau 11-oji Europos šiuolaikinio meno bienalė „Manifesta“, veiksianti iki rugsėjo 18 d. Savo vietą kaskart keičiantis renginys šįkart apsistoja mieste, kur užgimė daugybė kultūrinių tradicijų. Šiemet sukanka 100 metų nuo čia prasidėjusio avangardiškojo Dadaizmo, todėl simboliška, kad šiuolaikinio meno formavimąsi paveikusio judėjimo jubiliejus švenčiamas gimtajame mieste bienalės formatu.

Bienalės programą sudaro gausybė meno projektų, įskaitant ir istorinę parodą, ir menininkų bendradarbiavimus su kitų profesijų atstovais. Regis, bienalės kuratorius menininkas Christianas Jankowskis kuria sodrią, daugiasluoksnę parodą. Pagrindinės idėjos ašis – dirbantis žmogus, o pavadinimas „Ką žmonės daro dėl pinigų“ (What people do for money) kvestionuoja Europos krizinę situaciją bei santykį su meno pasauliu. Gali atrodyti, kad šiai koncepcijai nerūpi meno kūrinys, o pagrindinis akcentas čia – pats menininkas bei jo kolaboracijos.

Ciuricho ežere plaukiojančiame Refleksijų paviljone organizuojama daugybė programų: tai ir įrengtas baseinas, ir paskaitos, ir filmų naktys. Kita bienalės dalis – tai įkurta „Menininkų gildija“, inicijuojanti intensyvią performansų programą, kuri vyks Dada namuose–šventovėje „Cabaret der Künstler – Zunfthaus Voltaire“. Būtent šioje performansų programoje ir pasirodys lietuvių menininkas Das Vegas su vietiniais bendrautoriais.

Das Vegas projektas adekvačiai reflektuoja bienalės tematiką: projektas „Meno vertė: aukcionas“ sukuria aukciono situaciją, kai meno pirkliai automatiškai sukuria nupirkto meno kūrinio turinį. Šiuo projektu bendradarbiaudamas su pasirinkta galerija menininkas kvestionuoja tikrąsias ir dirbtines neoliberalizmo ir meno vertybes, jų priešpriešą bei sąsajas. Numatoma pasirodymo data – rugpjūčio 26 d.

Iliustracijoje: Das Vegas, „Meno vertė: aukcionas“ performansas, 2010.