.
2018    08    27

Lietuvių ir lenkų menininkų žvilgsnis į ateitį Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Šiais metais Lenkija ir Lietuva švenčia nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį. Šia proga menininkai iš abiejų šalių susitinka parodoje „Laukiant kito atėjimo“, kurioje savo darbais žvelgia į ateitį. Kaimyninių šalių istorijas sieja ne vienas bendradarbiavimo, tarpusavio paramos ir susikirtimų amžius – apie tai pasakojama begalėje oficialių ir neoficialių politinių, kultūrinių ir etnografinių naratyvų. Skirtingi abiejų šalių istoriniai pasirinkimai ir trajektorijos nulėmė ir šiandieninius jų skirtumus.

Paroda Šiuolaikinio meno centre Vilniuje – tai pirmoji projekto, kuriame dalyvauja trisdešimt menininkų ir jų kolektyvų, dalis. „Laukiant kito atėjimo“ suteikia galimybę suskliausti dviejų valstybių skirtumus ir sukurti naują erdvę, kurioje kūryba ir meno lauke besiformuojančios pozicijos yra to paties peizažo elementai. Nors priežastimi parodai tapo istoriniai įvykiai, ji nėra dar vienas pasakojimas apie praeitį. Projektu keliami klausimai apie ateitį: kiek ją galima apmąstyti iš šiandienos pozicijos, koks jos vaidmuo meninių pozicijų formavime? Laukimas parodos pavadinime žymi tai, kad šiandien menininkai vengia kalbėti apie ateitį ir konkrečias vizijas. Parodos menininkai kuria „kitas“ vietas, atsirinkdami, remiksuodami ir kompostuodami meno, populiariosios kultūros, kasdienybės ar tautinių mitų elementus.

Atidarymo Vilniuje programa:

Penktadienis, rugpjūčio 31 d.

18.00 oficialus parodos atidarymas
19.00 Dainiaus Liškevičiaus performansas „Enthropy / Che fare“
19.30 Dominikos Olszowy performansas „Ego Trip
20.30 Styrmiro Örno Guðmundssono ir jo medicinos skyriaus performansas „What Am I Doing With My Life?“ 
21.30 Galactics koncertas

Šeštadienis, rugsėjo 1 d.

17.00 Ekskursija po parodą su menininkais ir kuratoriais
19.00 Mateuszo Kulos paskaita-performansas
20.30 Wojciecho Bąkowskio koncertas „Nostalgia AAC
21.30 Jokūbo Čižiko seansas „Technoshaman
22:30 Edkos Jarząb naktinė garsinė sesija

Paroda „Laukiant kito atėjimo“ vyks Vilniuje (atidarymas rugpjūčio 31 d.) bei Varšuvoje (nuo spalio 25 d.). Parodos skiriasi savo struktūra: pirmojoje kelias per tuo pat metu egzistuojančias ir nesančias vietas – heterotopijas – tiesiamas pasitelkiant sąstingio, tvyrančios įtampos jausmą; antrojoje meno kūriniai seka vienas kitą, pasakodami istorijas apie laukimą.

Projekto organizatoriai: Šiuolaikinio meno centras ir Ujazdowski šiuolaikinio meno centras Varšuvoje
Bendraorganizatoriai: Adomo Mickevičiaus institutas ir Lietuvos kultūros ministerija
Projektas iš dalies finansuojamas Lenkijos kultūros ir paveldo ministerijos kaip daugiametės programos NIEPODLEGŁA 2017–2021 dalis.
Rėmėjai: MailerLite ir Lenkijos Institutas Vilniuje

Parodos vizualas: Ieva Rojūtė ir Vytautas Volbekas